Men bakom kulisserna finns det mycket annat som ska fungera. En stor del av det arbetet utförs av oavlönade volontärer.
– En hel del av dem är handbollsintresserade, men jag skulle inte säga att alla är det utan det är också folk som brinner för att hjälpa till vid evenemang. Folk som har erfarenhet från både cuper och mästerskap och andra arrangemang här i Göteborg, säger Louise Idebäck som är volontärsansvarig under EM.
Rekryteringen av volontärer inleddes i somras. Handbollförbundet gick ut till föreningar och på sociala medier för att få ihop en bra blandning av människor. Nästa fas var utbildning av dem alla.
– Vi har en webbutbildning där man både utbildas och får information om EM och vad det innebär att vara volontär och lite allmänt kring evenemanget. Det ska alla volontärer genomföra, säger Louise Idebäck.
Idag träffas volontärerna för första gången och får sina specifika uppgifter.
– När vi träffas får de hämta ut sin ackreditering och kläderna de ska ha under sin tid som volontär. De har fått välja vilka områden de vill vara i. Och vi har delat upp dem utifrån hur många som behövs i varje område, säger Louise Idebäck.
Säkerhetsarbetet viktigast
Det största och viktigaste arbetsområdet för volontärerna är säkerhet. Utöver det finns service, logistik och transporter, hotellvärdar och bygg.
– Runt matcherna arbetar vi med allt från att dela ut handklappare som man använder istället för att applådera till golvtorkning och att ta hand om vip-områden och media-centret.
Finns det några arbetsuppgifter där det ställs högre krav än andra?
– Områdena där det handlar om tävling. Där är det många som har erfarenhet sedan tidigare och är utbildade handbollsfunktionärer, men vi har även vissa volontärer som är med i tävlingsdelen som utför de uppgifter som europeiska handbollsförbundet tycker kan läggas på volontärnivå.
När gruppen väl samlas nu två dagar innan första matchen är det mycket som redan finns på plats. Alla scheman gjordes i december, all utbildning likaså.
Alla som arbetar som volontärer har också fått lämna in ett utdrag ur belastningsregistret för att godkännas.
Handbolls-EM 2020 spelas i Sverige, Norge och Österrike. Sverige spelar sitt första gruppspel med tre matcher i Göteborg. Om det blir avancemang till huvudrundan spelar landslaget ytterligare fyra matcher i Malmö. Om även det går bra får Sverige vara med och spela om medaljerna på Tele2 Arena i Stockholm.
I Göteborg spelar bara Sveriges grupp, Grupp F, sina matcher. Det innebär att när de tre matchdagarna är över är hela volontärsinsatsen i Göteborg över.
Arbete mellan matcherna
En del funktioner finns igång och kräver volontärsarbete även före och mellan matchdagarna, såsom mediacenter och volontärscenter, men de stora kraftansträngningarna för organisationen är de tre speldagarna.
Göteborg som arrangörsstad har stor vana av att mobilisera funktionärskrafter. Gothia Cup har varje år omkring 2 200 funktionärer. Partille Cup 1 500. De båda jätteturneringarna ger sina funktionärer viss ekonomisk ersättning, till skillnad från de som ställer upp under EM.
Finns det några vinster för handbolls-EM att staden har dessa stora återkommande arrangemang?
– Många har varit med vid många tillfällen och vid tidigare mästerskap inom organisationen. Vi har även samarbete med Göteborg & Co och deras volontärsgäng Team Göteborg. De är med vid många olika evenemang och är erfarna värdar och volontärer, säger Louise Idebäck.
Svenskar ställer gärna upp
Även på riksnivå finns det tankar om att samordna och dra nytta av tidigare erfarenheter. Riksidrottsförbundet har en volontärbank med över 3 500 namn i. Alla som ansöker om att bli volontär i ett evenemang får frågan om de vill finnas med i den banken.
Enligt en rapport från riksidrottsförbundet från 2016 arbetar ungefär hälften av Sveriges befolkning ideellt i någon form. Den största gruppen, knappt 20 procent av befolkningen, är de som engagerar sig inom idrotten.
Svenskarna är mer benägna att ställa upp på frivilligt arbete än genomsnittet i västerländska länder. Nordbornas gratistimmar koncentreras mer till idrott, kultur och fritid och i viss mån till fackföreningsarbete än andra européers.
”Hjälper gärna till”
Detta ideella arbete har hållit sig stabilt sedan början av 1990-talet, genom regeringsbyten och konjunkturskiftningar. Men rapporten ger inga svar på vad det är som driver svenskarna till att vilja arbeta ideellt.
Louise Idebäck:
– Jag har själv varit volontär vid handbolls-EM 2016 och vid andra arrangemang och tycker det har varit roligt. Så jag hjälper gärna till. Jag vet hur viktigt det är att ha volontärer och hur värdefulla de är för mästerskapet.