Azalea har uppmärksammats för sitt policy- och värdegrundsarbete som blivit en modell som mängder av klubbar – i många olika idrotter – har tagit efter. Några av nycklarna är att lyfta glädjen i sporten och samtidigt minska resultathetsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
I våras bjöds Sundqvist in till riksdagen för att föreläsa.
– Det var en stor ära. Det var intressant att få en inblick i det demokratiska maskineriet och jag tog tillfället i akt att förklara vikten av att gå från ord till handling. Jag tror att fokus på motivationsklimat och betydelsen av ”roligt” och ”kul” är viktiga aspekter. Det är så lätt för vuxenvärlden att stirra sig blind på resultat och piskor för att locka fram intresse hos barn. Får vi de vuxna att förstå vad kul betyder är vi halvvägs framme.
I sommar kommer tusentals barn att spela i olika cuper runtom i landet. Inte minst i fotboll.
– Sommarcuperna blir minnen för livet och är det absolut roligaste med lagidrott. Sommarcuperna ger också en bra bild av vad roligt verkligen betyder för barn och ungdomar. Roligt betyder mer än bara de där goa segrarna och den dramatiska kampen. Roligt betyder kompisarna på luftmadrasserna, det betyder att lära sig och uppleva en hel massa olika saker från glädje till sorg, från bus till allvar, kaos till ordning.
Sommarens ungdomscuper ställer också krav. Både på barn och föräldrar. Då gäller det att undvika vissa fällor, enligt Fredrik Sundqvist.
– Det allra vanligaste misstaget är förstås resultatfixeringen. Tränare som bara ser prestigen och väljer bort spelare som inte anses hålla måttet för att nå den där viktiga åttondelsfinalen. Sådana tränare håller inte måttet. De har fokus på resultat och inte spelarnas och gruppens utveckling.
Pedagogiskt verktyg
Det finns flera andra saker som ungdomsledare och föräldrar bör se upp med. Rätt använd kan cupen bli ett av de allra främsta av en tränares pedagogiska verktyg, i fotbollsutbildningen, i lagbygget och i barnens ”resa till att bli kloka, empatiska och bra människor”. Några vetenskapliga studier finns inte i ämnet, men det finns en utbredd och etablerad bild inom fotbollen att långtifrån alla föreningar tar värdegrundsarbete på allvar.
– Min bild är kluven. Jag åker runt och har workshops med värdegrundsarbete i fokus och har mött många mycket ambitiösa föreningar. Å andra sidan finns det många föreningar som kämpar i motvind, särskilt i socialt utsatta förortsområden och på landsbygden. En levande värdegrundsdiskussion är ett hälsotecken, men det helt avgörande för ledares och föreningars beteende är tävlingsformernas struktur.
Det finns tydliga trender på området. Frågan om resultathets har aktualiserats ytterligare sedan Svenska Fotbollförbundet från och med 1 januari 2017 förbjöd tabeller och slutsegrare i cuper och turneringar för barn och ungdomar under tolv år.
– Här har utvecklingen tagit stora kliv framåt senaste åren. Är cuperna i utslagsform åker föreningarna iväg med toppade lag oavsett vad som står i Riksidrottsförbundets vackra riktlinjer. Glädjande nog finns en uppvaknad förståelse för strukturernas betydelse. Alla sådana frågor kring tävlingsformer och träningsmetodik har lyfts på senare år och det är mycket lovande. Men det återstår fortfarande mycket mer arbete.
Beror på rötägg
När Fredrik Sundqvist besökte riksdagen lyfte han flera frågor, och han passade också på att leverera en del kritik.
– Jag är trött på idrottspampar som säger att idrotten är så fin och att alla avarter beror på rötägg bland tränare och föreningar. Rötäggen skapas av de strukturer pamparna är ansvariga över. Ändra strukturerna så kommer rötäggen att försvinna. Som slutkläm slog jag ett slag för anställda föreningsutvecklare. Svensk idrott svämmar över av välutbildade idrottskonsulenter som, enligt min mening, befinner sig för långt från föreningarnas dagliga arbete.
Även i Azalea BK – vars mångåriga värdegrundsarbete har belönats med priser och kopierats och inspirerat – pågår ett ständigt jobb med att utveckla idéerna och göra dem till verklighet. I vardagen. Varje dag. Och självklart också under sommarens cuper.
– När vi började runt sekelskiftet var känslan att vi gick mot strömmen. Nu flyter vi med den. Sista åren har vi arbetat målmedvetet med att gå från vackra ord till handling. Här upplever jag att vi gjort stora framsteg, inte minst tack vare Leif Skoog, vår anställde föreningsutvecklare. Genom att vara på plats och utbilda och stötta våra ledare till bra beslut har vi fått en fantastisk utväxling. Möjlighet att anställa Leif fick vi genom pilotprojektet Föreningslyftet.