BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
För Sundsvalls del räckte inte ekonomin för att fortsätta i SDHL. Spelarna fick först beskedet om att laget skulle läggas ned och sedan drog sig även herrlaget ur sin serie. Damerna informerades aldrig av klubben utan fick läsa om beslutet på sociala medier.
– Det var dubbla känslor när ishockeyförbundet hörde av sig. Glädje såklart för oss, men vi känner väldigt mycket för hur Sundsvalls spelare har blivit behandlade. Det visar verkligen vilka manliga normer det är som styr inom ishockeyn. Tjejerna drar alltid det kortaste strået och det stör mig, säger GHC:s sportchef Jan Mellgren.
Ekonomin största utmaningen
Ekonomin är den enskilt största utmaningen för alla klubbar.
– Det är roligt att vi har nått fram, men samtidigt tappade vi ungefär tre månader jämfört med de andra lagen som redan var klara. Hade vi kommit upp direkt efter kvalet hade det sett annorlunda ut. Men nu måste vi jobba ihop ett helt lag på bara två månader. Vi ska bara se till att vi löser problemen vi står inför, säger Jan Mellgren.
Vad står högst på din ”att göra-lista”?
– Att få ihop ett konkurrenskraftigt lag – men samtidigt hålla ihop föreningen. Vi består ju inte bara av A-laget utan har hockeyskola, utvecklingslag, division 2- och division 1-lag också. Vi får aldrig riskera hela vår existens bara för att vi har kommit upp i SDHL.
Det är framför allt resor som kostar mest, men också olika ersättningar och i vissa fall löner till spelarna.
– Resorna för lagen i SDHL, division 1 och division 2 går på nästan en miljon kronor. Vi ska åka två gånger till Luleå, Örnsköldsvik och Gävle. Vi ska till Karlskrona och till Hvidovre i Danmark. Det kostar oerhört mycket pengar. Tjejerna ska ta ledigt från sina jobb och ett av mina mål är att de ska kunna göra det utan att förlora pengar. Det gäller att hitta bra samarbeten…
GHC har gjort en satsning de senaste säsongerna för att nå SDHL på sportslig väg, men missade alltså i kvalet. Senast ett lag från västkusten var på samma nivå spelade Hanhals i dåvarande riksserien, men tvingades släppa sin plats 2010 – på grund av bristande ekonomiska resurser.
Upp och ner som Balder
För Jan Mellgren har arbetet med att få ihop SDHL-truppen varit igång sedan det där telefonsamtalet från Svenska Ishockeyförbundet kom i juni.
– Vi har tio eller tolv spelare klara och vi behöver lika många till. Sedan ska vi fylla på division 1-laget också. I praktiken behövs 20 nya spelare. Det är som Balder på Liseberg. Det är upp och det är ner. Ibland skriker man rakt ut och direkt efteråt står man bara och skrattar. Det är mycket känslor i det här.
Juniorlandslagsspelaren och forwarden Jennifer Carlsson är 16 år och hon kommer att fortsätta satsa kommande säsong.
Hon sliter hårt under barmarksträningen i Angered arena. Klubben har sin hemmaplan där och vägg i vägg med ishallen bygger spelarna upp sig för den kommande säsongen.
– Det kommer att gå mycket snabbare ute på planen den här säsongen. Jag är själv ganska ung och det blir spännande att möta de äldre spelarna. Jag har följt SDHL länge och har många kompisar som spelar där. Jag har velat göra det också. Det har alltid varit en dröm.
Hockey på skolschemat
Jennifer Carlsson har ishockey på schemat även i skolan. Till vardags studerar hon på Porthällagymnasiet och tränar tre gånger i veckan på skoltid. Studierna anpassas efter elitsatsningen.
– Det blir nog en hel del plugg på bussar och så, haha.
Jennifer ler när hon tänker tillbaka på när hon fick beskedet om uppflyttningen.
– Jag läste om det i tidningen och en kompis ringde mig och grattade. Jag blev väldigt glad och kände direkt att jag var taggad. Jag tänkte: ”shit vad coolt”. Det blir tuffare matcher, längre resor och mer tid som man lägger på hockeyn. Men det ska också vara tufft för de andra lagen att möta oss.
Spelarna jagar sponsorer
Spelarna är själva involverade i att fixa resurser till klubben. De var funktionärer under cykeltävlingen Göteborgsgirot och letar efter potentiella sponsorer.
– Det är tufft med pengar, att jaga sponsorer och så. Men alla måste göra vad de kan för att vi ska lösa det.
Göteborg HC satsar stort på många sätt. Nu finns också kälkhockey i föreningens regi.
– Att vi satsar på kälkhockey för personer med funktionsvariationer är en självklarhet för oss. Egentligen är det väl kanske ”idiotiskt” – eftersom vi har så himla mycket annat att stå i – men vi kan inte hålla oss borta från det, vi kan bara inte det, säger sportchefen Jan Mellgren.
Varför är det viktigt för er med det sociala arbetet ni också lägger ner?
– Vi vill satsa på att finnas i förorten, att unga tjejer får kvinnliga förebilder. Vi tror på mångkulturen och det toleranta samhället. Angered är ett av de fattigaste områdena i Sverige, har stor barnfattigdom och ohälsotal som är för dåliga. Vi måste hjälpa till att förbättra folkhälsan. Idrotten är väldigt viktig på det sättet.