– Det är så klart en långsiktig plan att vara högst upp. Nu kom vi upp tidigare än vi trott, säger Patrik Björkler, ordförande i klubben och lagledare för elitserielaget.
För så här var det ju: Frölunda kvalade förra året till badmintonligan, men fick stryk av grannen Påvelund. Tack vare att laget Skogås hoppade av fick Frölunda ändå en plats i högsta ligan.
Det blev mycket förluster för laget under säsongen, men de unga spelarna samlade på sig mycket rutin och erfarenhet av de tuffa matcherna och med att besegra fjolårets vinnare Täby i sista matchen.
– Nu i vår slipper vi kvala utan vi är kvar i högsta serien och det ger lite arbetsro inför hösten.
Lagets etta snart tillbaka
En annan faktor som talar för starkt Frölunda nästa säsong – till hösten räknar man med att lagets etta på herrsidan, den unge Gustav Björkler, (född 2002 och nominerad i SOK:s talangprojekt) ska vara tillbaka.
Förra året drabbades han av en ovanlig blodsjukdom som påverkar kroppens förmåga att producera blodceller.
– Gustav har knappt tävlat sista halvåret. Han har endast spelat vissa dubbel och mixed-matcher beroende på sina låga blodvärden, men har ju inte kunnat göra sig rättvisa. Det har så klart påverkat laget att vår bäste herrspelare varit sjuk, berättar pappa Patrik Björkler.
Botemedlet mot sjukdomen är en stamcellstransplantation som Gustav genomgår i detta nu.
– Han har legat isolerad i sex veckor. Allting går enligt plan, men det tar ju tid. Efter tiden på sjukhuset ska immunförsvaret byggas upp under några månader.
Men både pappa Patrik och Gustav själv räknar med att han ska kunna tävla igen någon gång till hösten.
Trots det sparsamma spelet det senaste halvåret för Gustav ligger han fortfarande etta i rankingen för herrsingel U17 i Sverige. Och det är inte bara han som syns i rankinglistorna för unga svenska spelare.
Starkt dubbepar
Patrik vill också lyfta fram det unga dubbelparet, Joel Hansson och Jakob Ekman, som avslutat säsongen riktigt starkt. En annan duktig herrspelare är August Björkler (född 2000).
På damsidan har man Frida Lindström, SM-tvåa i singel förra året, men som varit skadad delar av säsongen. Det har gett unga Sofia Reidy, 15 år, chansen i A-laget. I dubbel och mixed spelar den tidigare landslagsspelaren Sanne Ekberg som är tillbaks efter att ha fött barn.
Och där bakom finns fler löften, som till exempel Patriks Björklers tredje barn i klubben, Estrid Björkler, 12 år.
– Vi tillhör den gruppen av föreningar som kontinuerligt får fram spelare till ungdomslandslagen.
Tar oftast medalj
En av de få klubbar som tar medaljer på nästan alla ungdomstävlingar. Det är det vi bygger hela vår verksamhet på – att vara en klubb där man börjar badmintonskolan och sen går hela vägen fram. Det har vi lyckats göra under 40 år, med sammanlagt 146 individuella SM-guld genom åren.
– Så det finns mycket tradition i klubben, konstaterar Patrik Björkler.
En omdiskuterad fråga är den om utländska spelare. Är det bra eller dåligt för svensk elitbadminton? I badmintonligans topp vimlar det av främst danska spelare i lagen – så ej i Frölunda.
– Vi har valt vår filosofi, de andra klubbarna får välja sin, säger Patrik Björkler. Jag skulle personligen gärna skulle se nån form av begränsning, men det är komplicerat med tanke på EU-lagstiftningen.
Han medger att frågan inte är enkel. Utländska toppspelare kan också bidra till ökat intresse och ge bättre träningar – om de nu tränar med lagen.
God tillströmning
När det gäller tillströmningen till sporten badminton ser Patrik att sporten har vissa fördelar mot andra.
– Killar och tjejer tävlar i samma lag och tränar samtidigt. Vår tävlingsmodell är också bra, man får möta jämbördiga i början, det ger en första positiv upplevelse av att tävla.