Flera av förlusterna är mindre jämfört med förra säsongen. Mycket pekar på att Göteborg har tagit kliv framåt på isen.
– Skrällen mot Linköping sticker ut, säger Jan Mellgren. Vi är grymt nederlagstippade. Igen. Vi lever i den världen. Vi är en klubb som har ytterst begränsade förutsättningar om man jämför med de andra klubbarna. Vi får kämpa för varje kliv vi tar.
Mellgrens såg matchen på plats i Angered Arena, precis som alla andra gånger laget spelar på hemmaplan. Att vinna över LHC var en skräll.
– Jag kände en enorm glädje. Men den största glädjen var i spelarkorridoren när jag fick se tjejernas ögon, deras ansikten som glittrade. Det var stjärnor som glittrade i ögonen. Det var härliga leenden. Jag känner verkligen med dem.
Nyttig sommarträning
Sommarens barmarks- och fysträning har gett resultat, menar Mellgren.
– Det är roligt att att se att tjejerna kan överraska. Framgångsreceptet är att de är bättre tränade än nånsin. Dessutom har alla fått ett år till på hög nivå. Men den största förändringen är att man är konsekvent i sitt spel i sitt spel på ett helt annat sätt.
Precis som tidigare år är Göteborg HC i en ständig ekonomisk kamp. Skillnaderna är stora jämfört med hur verkligheten är i HV71, Luleå och Brynäs – för att nämna några av de etablerade storlagen i SDHL.
– Våra tränare jobbar heltid på annat håll. Det är samma med alla spelare, som antingen pluggar eller jobbar heltid på annat håll. I och med att hela vår klubb bygger på ideellt arbete har vi inte samma möjligheter till träning och analys som våra konkurrenter. Där kan jag bli avundsjuk på de andra klubbarna.
Vad gör ni för att försöka minska gapet?
– Hela vår värdegrund är framarbetad av tjejerna och alla resurser går till dem. Hela klubben har fokus på dem. Vi kämpar på och försöker få fler sponsorer och mer pengar till oss. Sakta men säkert är det på väg att förändras. Vi är inget varumärke ännu på samma sätt som Brynäs, HV71 och de andra som är i ligan.
Inför säsongen meddelade Frölundas supporterklubb Goa Gubbar att de väljer att sponsra damhockeyn och specifikt Göteborg HC.
– De ser någon form av skillnad mellan kvinnorna och männen, som de reagerar och agerar på. Att de vill hjälpa kvinnoidrotten på det här är ett uttryck för att de vill se en jämställd idrott, utan att det är något pekfinger mot Frölunda. Det är val som de har gjort och jag är stolt och glad att de väljer att stötta oss.
Vad innebär det konkret för er att er ekonomi är så svag?
– För oss är ekonomin det överskuggande som hindrar oss från att bli ännu bättre. på alla plan. Vi har så stora ambitioner att bygga idrott och bygga samhälle som är revolutionerande, men det stoppas av de ekonomiska förutsättningarna. Hade vi haft mer pengar hade folk fått se enorma förändringar.
Det där med samhällsbyggande genom idrotten innebär bland annat att GHC driver flera lokala folkhälsoprojekt och andra samarbeten.
– Ett av våra värden är ishockey för alla. Vi lever det. Vi står för det. Vi jobbar med att försöka sänka kostnadströsklarna till noll. Vi vill att så många som möjligt verkligen ska få chansen att spela.
Kamp för rättvisa och jämlikhet
I somras var ett damlag från Saudiarabien på plats för ett utbytesprojekt.
– Värdegrunden ska skapa handlingar. Vi ska ha internationella relationer. Vi har ett samarbete med Saudiarabiens idrottsministerium och vi har fått förfrågningar från Qatar, som vill att vi ska hjälpa dem också. Vi har fått en plattform att hjälpa dem att bygga sin hockey. Vi skapar möten där våra tjejer känner att de ger något också till den internationella hockeyn. Att få ge – oavsett om man är rik eller fattig – är en stark faktor för att utveckla social kompetens. Det har byggt relationer som kommer att hålla över tid, kanske hela livet för många.
Men ni har fått kritik från olika håll också eller hur?
– Vissa har frågat: ”hur kan ni samarbeta med diktaturer är kvinnofientliga?” Ingen journalist har skrivit mitt svar på den frågan.
Då gör jag det nu.
– Förändring får man genom att ge sig in i getingbon. Det är genom möten mellan våra och deras tjejer som vi kan påverka och få till förändring. Jag berättade för de saudiska tjejerna om den svenska arbetarrörelsens historia och hur kvinnor har kommit ut i arbete och i skola. Hon sa till mig att hon skulle vilja bo här. Förhoppningsvis tar de med sig lärdomar hem till sitt land och kan driva på för förändring där.
Vad lärde ni er av de saudiska gästerna då?
– Min största lärdom personligen och våra tjejers största lärdom var att vi mötte kvinnor som har en kamp för varje millimeter av rättvisa och jämlikhet. Det glöder i ögonen på dem. Den glöden och den styrkan skulle jag vilja få hit. Vi svenskar, män och kvinnor gamla och unga, tar så mycket för givet. Vi tar demokratin för givet. Social rättvisa och jämställdhet är inga självklarheter. Vi måste också kämpa för de värdena.