Söndagens motståndare är Mjällby, nykomlingar i superettan men också tvåa i tabellen.
– Det har ju gått jättebra för Mjällby i år. De är nya och superduktiga men jag tror ändå vi har en chans att slå dem på hemmaplan, säger Agneta Svensson, ordförande i supporterklubben Makrillarna.
Gais vår präglades av dramatik och dåliga resultat. Ilskna supportrar krävde tränaren Bosko Orovics avgång. Och till slut blev det så i mitten av juli.
Då hade laget inte vunnit en match på två månader. Första matchen efter sommaruppehållet blev en storförlust (1–5 hemma mot Dalkurd).
”Efter den femte raka förlusten med klart tveksam prestation på planen kände vi i styrelsen att något behövde göras. ’Något’ blir i fotbollens värld ofta byte av tränaren”, skrev Gais ordförande Jonas Andersson på klubbens hemsida i samband med att Orovic blev av med jobbet.
Det var ett styrelsebeslut som togs väl emot bland supportrarna.
– Jag tror på den styrelsen Gais har nu, öppenheten i att de visar hur det ligger till och vad de gör och varför de gör det. Det känns bra, säger Agneta Svensson.
Hon säger också att det finns en ambivalens inför tränarbytet. Det är bra med en nystart men sättet Bosko Orovic tvingades bort på kändes fel på ett personligt plan.
– Spelarna hade fullt förtroende för Bosko hela tiden. Men går det dåligt för ett lag så är det ju tränaren som det faller på.
Tills en ny tränare har rekryterats är det Patrik Ingelsten som tagit över ansvaret. Han har jobbat som assisterande tränare bakom Bosko Orovic i två år.
Bengalbränning
Det är en väl inarbetad ledarstab som arbetar på Gaisbänken, men det finns problem. De saknar de licenser som krävs för ledare i superettan. I mitten av september måste en tränare finnas på plats för att klubben ska uppfylla de formella kraven.
I en allmänt irriterad stämning inom supporterskaran med missnöje mot tränare och med resultat har också frågan om bengalbränning på läktarna blossat upp.
Långa avbrott i matcher har fått äldre supportrar att tröttna och sluta gå på matcherna medan andra tycker om stämningen det skapar.
– Jag tycker det är fräckt och snyggt men det ska vara under ordnade former – en bränning när spelarna kommer in och så är det bra sen. Småbränningar och att matcher avbryts är jag absolut emot. De gör mycket bra i tifogruppen, håller ihop läktarsången och ger inramning till matcherna, säger Agneta Svensson.
”Det är ju Gaishjärtat”
För att ge klubben mer rörelseutrymme i sökandet efter ny tränare och truppförstärkningar har Gais supportrar startat en insamling. Över 700 000 kronor har samlats in på några veckor. Målet är satt till en miljon.
– Det är ju Gaishjärtat. Jag tror vi är uppe i 725 000 nu. Det är helt otroligt. Och jag är hundra på att vi är uppe i en miljon när serien är slut, säger Agneta Svensson.
Tills dess räknar hon också med att Gais har flyttat sig uppåt i tabellen från kvalplatsen de ligger på nu.
– Det gör så mycket med varje vunnen trepoängare eftersom det är så himla tätt i tabellen. Det börjar bli måste-matcher hela tiden nu, men laget vet vad som ska göras.