Det är match i gaelisk fotboll mellan GAA Gothenburg och Stockholm Gaels.
– Varje år spelas tre turneringar med alla de nordiska länderna på plats, säger Paul Curley, 40, som både är spelare i herrlaget och föreningens sekreterare.
Han – precis som majoriteten av spelarna i klubben – kommer från Irland, som är sportens hemland.
– Alla som växer upp i den delen av Irland som jag kommer ifrån spelar gaelisk fotboll. Det fanns inte så mycket annat att spela där när jag var ung. Min sista match i Irland spelade jag som 20-åring. När jag flyttade till Göteborg för sex år sedan hörde jag att det fanns ett gaeliskt fotbollslag här. Jag tog bara med mig skorna och kom med.
GAA Gothenburg har både dam- och herrlag. Klubben startades av ett gäng irländare för elva år sedan. Paul Curleys bakgrundshistoria är lik många av lagkamraternas. Sverige brukar locka med jobb eller förhållande.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har tagit emot spelare med många olika bakgrunder. Herrlaget har en stor blandning av nationaliteter. Utöver irländare och svenskar finns en och annan colombian och mexikan också. Det är kul med så många olika kulturer som möts. För egen del har jag familj och allt i Göteborg numera. Jag är fast här, haha!
Mer fysiskt än fotboll
En vanlig spelplan i gaelisk fotboll har ungefär samma mått som en ”vanlig” fotbollsplan. I Irland spelas matcherna med 15 spelare i varje lag medan de nordiska länderna kör elvamannalag.
Det är okej att använda både händer och fötter. Spelaren kan plocka upp bollen från marken och springa tre steg (precis som i handboll) innan bollen måste studsas eller passas vidare. Det går också bra att passa med ”volleybollslag” underifrån eller som en målvaktsutspark i vanlig fotboll.
Målen som i rugby
Målen är H-formade, precis som i rugby. Om bollen går in i målburen ger det tre poäng och om den passerar mellan stolparna över ribban blir det ett poäng.
– Själva spelet är mycket mer fysiskt än i vanlig fotboll. Man kan blockera mer med kroppen. Det är mycket mer kroppskontakt och man får en och annan smäll. Det är inte lika tekniskt och uppstyrt som vanlig fotboll. Gaelisk fotboll är mer frenetisk eftersom det kan komma folk från alla håll. När man är på planen är det full koncentration som gäller. Det är bara att glömma allt annat runtomkring som inte har med spelet att göra.
Hoppas locka fler
Gothenburg GAA står inför en del framtidsutmaningar. Framför allt att hitta nya spelare.
– Och just att locka medlemmar som inte är irländare. Nästan alla irländare som kommer till Göteborg dyker upp med skorna och testar åtminstone en gång och är med och tränar. Men det blir ingen kontinuitet eftersom många bara bor här ett år eller så, säger Paul Curley.
Hur löser ni det då?
– Vi vill gärna locka folk som redan bor här, svenskar och andra. Det handlar om att profilera sig, locka hit folk som vill komma och testa. Då tror jag många fastnar.
Kan ni locka över spelare från andra idrotter?
– Många som har kommit till oss och som stannar kvar är före detta handbollsspelare. Gaelisk fotboll är likt handboll på många sätt. Det är samma perifera seende – eftersom tacklingar kommer in från alla håll – precis som i handboll. Vi har också haft många vanliga fotbollsspelare som har varit med, men där konkurrerar vi mer med fotbollskorpen, som är så populär.
Nu är siktet inställt på SM i oktober. Innan planeringen för nästa säsong tar vid. Säsongen startar upp igen i april och första turneringen därefter är i maj när gräsplanerna är gröna och fina.
– Konstgräs funkar bra ibland men eftersom man studsar bollen är det svårare med konstgräs när man har vuxit upp med vanligt gräs och spelat på det i hela sitt liv.
Hemmaplan för lagets matcher är just Kviberg men GAA har tränat på flera platser i Göteborg. Till nästa säsong har Paul Curley flera önskningar som han hoppas slår in.
– Göteborg lockar betydligt mer irländska killar än tjejer, jag har ingen aning om varför det är så. Jag hoppas att damlaget kommer tillbaka där det var tidigare. Graviditeter och annat har gjort att vi har svårt att få ihop vårt damlag. För några år sedan hade vi ett av de bästa damlagen i Norden.