– Det är Frölundas egen idé som vuxit fram efterhand. Den kommer utifrån våra värderingar, förklarar Åsa Nathell, kommersiell chef hos Frölunda.
Spelarna i A-laget har utbildat våra ungdomar först. Sedan har spelare från A-laget besökt fyra skolor och berättat om hur man blir en Frölunda-karaktär och tar ansvar.
– Att ta ansvar handlar om ödmjukhet, att hjälpa andra att bli bättre och att göra sitt bästa. Bara för att du får en indian på bröstet ska du inte vara stor och kaxig. Tvärtom, är du bäst ska du hjälpa andra och vara en bra kompis, det är budskapet. Det här är frågor som alla grupper måste hantera, skolklasser såväl som idrottslag. Är man ett lag ska man hjälpas åt. Det är också utifrån dessa värderingar vi letar spelare till laget, säger Åsa Nathell.
Möts av Lotta Schelin
Efter spelarbesöket har skolorna fått välja om de vill ha ett återbesök eller komma och hälsa på i Frölundaborg och kolla på en träning. Det är vad några skolor gör denna dag.
Eleverna möts inte bara av den fina bucklan från vinsten i Champions Hockey League (CHL) utan också av ett välkänt ansikte från fotbollens värld. För några månader sedan värvades Lotta Schelin till att bli ambassadör för ishockeylagets sociala projekt.
Det är hon som tar emot tillsammans med Åsa Nathell när sammanlagt 200 tredje- och fjärdeklassare från Brottkärrsskolan och Vättleskolan dyker upp. Skolbarnen sätter sig på trappstegen och lyssnar andäktigt på Lotta och Åsa.
Det är bara några dagar sedan spelarna plockade hem bucklan, ”men idag tränar de hårdare än någonsin”, förklarar Åsa.
Eleverna får gå fram i omgångar och känna på pokalen. Telefonerna höjs i luften och många vill också posera tillsammans med Lotta Schelin. Alla får en tröja med ”Jag tar ansvar” på bröstet. Därefter är det läktaren och titta på träning som gäller.
”Kan verkligen göra nytta”
Ann Cathrin Nordström, lärare på Brottkärrsskolan, har märkt de positiva effekterna av spelarbesöket i sin skola. När idoler berättar blir barnen extra intresserade.
– Kamratskap, teamwork och att alla ska vara med. Lagidrott kan verkligen göra nytta, säger hon.
Nere på isen kör Roger Rönnberg och de andra tränarna hårt med spelarna. Denna dag är man inne i en tuff träningsperiod mellan CHL-vinsten och innan SHL drar i gång igen.
Kanske ger spelarna lite extra också med de entusiastiska unga supportrarna på läktarna. Många spelare vinkar och så även tränare Rönnberg.
– Kul att ni är här”, säger han och tillägger angående skolbarnens besök: Visst är det ett fantastiskt projekt?
Tränaren är nöjd med att spelarna orkar köra så hårt på träningen och också mäkta stolt över vinsten i CHL-finalen. Dessförinnan hade Frölunda bara tagit en poäng på de tre senaste SHL-matcherna.
Tabellen är rekordjämn – ett par förluster till och Frölunda kan vara nere på tionde plats, ett par vinster och man nosar på toppen igen.
Formkurvan?
– Det är svårt att tala om formkurvor. Hur ska man räkna? Man kan spela bra och ändå förlora, säger Roger Rönnberg. Men killarna jobbar hårt. Och när det verkligen gällde, som nu i CHL-finalen, var de som bäst, även i powerplay.