I måndags reste de med buss från Göteborg till den norska huvudstaden. En intensiv vecka väntar.
– Vi kommer att hänga mycket tillsammans i de båda lagen. Det känns riktigt bra. Jag har varit nervös, nyfiken och sjukt taggad. Det kommer att bli häftigt, säger Sofie Johnsson.
Måste vara nykter och drogfri
Deltagandet i föreningen Gatans Lag är helt frivilligt. Det enda kravet är att man är nykter och drogfri under träning och aktiviteter.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Spelarna som är uttagna i de båda lagen har fått sina platser tack vare god träningsnärvaro och ett stort engagemang fram till turneringen.
– Man får bara vara med och spela VM en gång. Detta är mitt första och sista VM. Det känns som en riktig belöning att få vara med.
Sofie Johnsson har höga förhoppningar och en hel del förväntningar på världsmästerskapet.
– Mina fotbollskunskaper kommer säkert att bli mycket bättre under turneringen. Vi kommer att spela rätt så många matcher. Och det kommer att vara publik där. Det hjälper ju en att släppa sin självcentrering och man kan bara fokusera på sin egen uppgift.
Flygande byten
Formatet är streetsoccer-regler där varje lag har tre utespelare och en målvakt. Det är så kallade flygande byten och alla spelare roterar på utespelarplatserna. Vanligtvis spelar man med två försvarare och en anfallare.
Sofie Johnsson hittade till Gatans Lag genom bekanta som tipsade henne om verksamheten.
– När jag började spela var jag inte särskilt duktig, men jag utvecklas hela tiden. Nu är jag en ganska hyfsad spelare, skulle jag säga. Jag har aldrig spelat fotboll tidigare. Jag var en hästtjej som ung. Jag växte upp i Mölndal och hade nära till flera stall. Jag hade hört talas om fotbollen och Gatans lag bland andra som har blivit drogfria. De berättade att jag kunde gå dit och testa på fotbollen och se hur det kändes, säger hon och fortsätter:
– När jag kom ut från behandlingshemmet hade jag brutit med alla mina gamla vänner. Jag kände mig väldigt ensam och ville ha en ny vänkrets och samtidigt något att göra på dagarna. Nu har jag varit med här i drygt ett år.
Just nu läser hon upp sina gymnasiebetyg. Hon har också gått en yrkesutbildning, som hon blev klar med i somras.
– Det senaste året har verkligen varit intensivt men det har varit roligt också. Väldigt roligt. Min vardag har blivit bra. Det funkar. Jag har varit drogfri i två år nu och fotbollen har hjälpt mig att tro på mig själv. Jag har ju börjat plugga, jag har tagit körkort. Jag jobbar mig sakta men säkert in i samhället och försöker att bli en god samhällsmedborgare.
Vad har Gatans Lag inneburit för dig?
– Det betyder så otroligt mycket för mig att jag har fotbollen. Det är en sådan enorm trygghet för mig. Jag vet att jag alltid är välkommen och att här platsar jag. Det har stärkt mig vid sidan av planen. Ju mer man övar på saker, desto bättre bli man – oavsett hur dålig man är på något från början. När jag möter motgångar i plugget eller i livet i övrigt klarar jag bättre av att tackla det. Där har fotbollen hjälpt mig.
Vill hjälpa människor
Fotbollen handlar om mål. Det gör livet också. Små och stora. Sofie Johnsson har många.
– Jag vill få gymnasiekompetensen och kanske plugga vidare på högskolan. Jag hade gärna velat hjälpa människor som är i den situation som jag har varit i tidigare. Det kan vara genom fotbollen eller på något behandlingshem. Det hade varit fantastiskt att få ha det som jobb och att göra nytta.
50 länder deltar. I VM, som inleds med ett gruppspel. De svenska damerna möter hemmanationen Norge, England, Chile, Belgien och Elfenbenskusten. Herrarna – som kan spela med mixade lag – ställs mot Bosnien, Polen, Danmark, Österrike och Finland.
– Det är klart att det hade varit kul att komma vidare från gruppen, men samtidigt vet jag att vissa lag är väldigt grymma. Mexiko och Chile är väldigt duktiga. De blir svåra, men det hade varit häftigt att ge dem riktigt bra motstånd. Drömma kan man alltid.