Kritiken har i huvudsak handlat om avsaknaden av mänskliga rättigheter, homofoba uttalandet från Qatars makthavare och om att landets kvinnor inte tillåts spela fotboll eller utöva någon annan idrott.
Utländska gästarbetare har också vittnat om slavliknande arbetsförhållanden i samband med bygget av arenor och annan infrastruktur kopplad till mästerskapet. Enligt brittiska The Guardian ska minst 6 500 migrantarbetare ha dött i landet mellan åren 2011 och 2019. Men det verkliga dödstalet befaras vara mycket högre så.
Anklagas för grönmålning
De senaste åren har även klimatkritiken mot arrangörslandet tilltagit.
Värdlandet har tillsammans med det internationella fotbollsförbundet Fifa haft som målsättning att göra fotbolls-VM 2022 till det första koldioxidneutrala världsmästerskapet någonsin. Det betyder att alla utsläpp i samband med arrangemanget ska kompenseras och att klimatpåverkan i slutänden blir noll.
Enligt Fifa och Qatar kommer flygresor att stå för ungefär hälften av de totala utsläppen. Resterande kan kopplas till byggandet av exempelvis arenor, träningsanläggningar och hotell.
Men forskare har pekat på stora brister i Fifas och Qatars klimatstrategi och anser att de ägnar sig åt grönmålning.
Läs mer: Olof Lundh: ”Ropen om att bojkotta Qatar-VM är hyckleri”
Missvisande underlag
Det internationella klimatforskningsinstitutet Carbon market watch släppte i maj en rapport som visar att Fifa och Qatars utsläppsberäkningar för hela VM-arrangemanget, som uppskattas bli 3,6 miljoner ton koldioxid, är i underkant. Beräkningar som gjorts på det totala klimatavtrycket saknar stöd i forskningen enligt rapporten.
– Det är inte särskilt fördelaktigt för den här typen av jättestora evenemang att marknadsföra sig som koldioxidneutralt. Det ger intrycket att vi kan bygga massiva toppmoderna arenor och flyga in personer från hela världen för att titta på fotbollsmatcher, och sedan påstå att det ska vara förenligt med att nå klimatmålen, säger Gilles Dufrasne, forskare vid Carbon market watch till nyhetsbyrån AP.
I rapporten gör Carbon market watch inte en egen uppskattning av utsläppen, utan nöjer sig med konstatera att de är högre än vad Fifa och Qatar anger. Eftersom transparensen kring VM-förberedelserna varit obefintlig för utomstående har det också varit svårt för forskare att göra mer korrekta beräkningar. Men några har hintat om utsläppens verkliga storlek.
– Vi tror det är minst tre gånger så mycket och över 10 miljoner ton (koldioxid, red:s anm.), säger Mike Berners-Lee, klimatforskare vid brittiska Lancasteruniversitet, till nyhetssajten Inside world football.
Saknade arenor och vägar
När oljerika Qatar som första land från Mellanöstern tilldelades mästerskapet 2010 fanns endast en större fotbollsarena att använda till VM. Landet saknade både infrastruktur och faciliteter för att ta emot hundratusentals tillresta fotbollsfans. Sedan dess har Qatar i rasande takt byggt sju arenor, motorvägar och en helt ny stad – Lusail, samt en tunnelbana i huvudstaden Doha.
– Det är problematiskt, säger Gilles Dufrasne och påpekar att det är osannolikt att Qatar skulle ha byggt sju arenor och många av hotellen om det inte vore för fotbolls-VM.
Qatars plan är att kompensera för alla utsläpp från VM-arrangemanget genom olika klimatinvesteringar. Trädplantering för kolinlagring och teknikutveckling inom förnybar energi är några av de initiativ som lyfts i marknadsföringen.
Detta görs genom att Qatar har köpt kompensationsrätter, så kallade ”carbon offsets”, via Mellanösterns regionala klimatråd GCC. Men forskare har ifrågasatt hela idén om att det skulle vara möjligt att kompensera bort alla utsläpp från stora evenemang och samtidigt påstå att det i längden skulle vara gynnsamt för klimatet. Trovärdigheten för den globala handeln med kompensationsrätter är låg och särskilt för klimatprojekt som initieras av GCC – med huvudkontor i Dubai.
Kritik har även kommit från fotbollsspelare. I ett öppet brev ifrågasätter flera fotbollsproffs marknadsföringen av VM som koldioxidneutralt. Norrmannen Morten Thorsby, till vardags proffs i tyska Bundesliga, nybliven vinnare av BBC:s gröna sportpris för sitt arbete med att lyfta klimatfrågan inom proffsfotbollen, är en av dem.
”Den här turneringen är en katastrof för sitt klimatavtryck”, skriver han i brevet.
Även bland supportrar väcker årets fotbolls-VM anstöt. Under en match som nyligen spelades mellan de två tyska klubblagen Borussia Dortmund och VfB Stuttgart syntes en stor banderoll på läktaren med en uppmaning om bojkott av VM i Qatar. Syftet var att lyfta hbtq-personers utsatthet i landet samt grönmålningen av arrangemanget.