– När startvisslan går sprintar båda lagens så kallade jammers – en i varje lag – iväg i full fart rätt in i blockermurarna. Målet är att ta sig igenom. När någon kämpar sig loss och kommer igenom går det som kallas lead-visslan, som indikerar att den personen är i ledning. Känslan när man hör det ljudet… det är nog bland det häftigaste i vår sport, säger AnnaJohan Westerdahl.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
AnnaJohan är ordförande, spelare, domare och det som i roller derby kallas NSO (non skating official), en slags blandning mellan domare och funktionär.
– Jag har varit i klubben i två år. En kompis tog med mig för första gången för fyra år sedan för att kolla på en match. På den vägen är det. Jag tyckte det verkade väldigt roligt, och när jag väl hade testat var jag fast.
Har artistnamn
En sak som sticker ut med sporten är de artistnamn eller derbynamn, som utövarna själv kallar det. I laguppställningen för Gothenburg Roller Derby (GBGRD) finns spelare med alias som Achtung Schlachtung, Rainbow Smash, Blockaway Peach och Vegan Warror – för att nämna några.
– Jag är själv ickebinär, så mitt pronomen är hen. Vissa tycker att det är ett pronomen som är svårt att använda, så då brukar jag säga att: ”Du kan kalla mig Supreme OverLord”, för det är också könsneutralt. Det är det jag kallas när jag är NSO och domare. Som spelare kallas jag Håri Putter. Då får jag med Harry Potter – som är ett annat stort intresse – på ett hörn även när jag spelar roller derby.
GBGRD har nästan 100 medlemmar, fördelat på tre olika lag.
– Vi har ett A-lag som spelar en del internationella matcher, ett B-lag där de flesta är med för skojs skull och ett seriespelslag, som representerar oss i SM och i det svenska seriespelet. Men många spelare rör sig mellan de olika lagen. I vår klubb spelar både kvinnor och transpersoner. Det är kul att vara med i en sport där kön inte är så viktigt. Vi brukar säga att alla kroppar är bra roller derbykroppar.
Skickade medborgarförslag
Det finns några hallar runt om i Göteborg som har linjer färdiga för roller derby, men GBGRD har ingen fast hemmaplan för matcher och träningar. Under säsongen – som är främst under vinterhalvåret – har klubbens olika lag sammanlagt fyra träningar i veckan och spelar dessutom en träningsmatch varje helg. Nybörjare – kallade rookies – har två egna träningar.
– Vi gick ihop med alla de andra roller derbyföreningarna i Göteborg och skickade in ett medborgarförslag om att vi vill ha en hall för just roller derby, men vi fick tyvärr inget gehör för det från kommunen. Vi håller till mycket i Angered och är en del i Lundbystrand och Valhalla. Men vi är också i Kviberg och Lisebergshallen.
Snabbt och våldsamt
För att få spela matcher och träningar med fullkontakt behövs ett ”körkort”.
– Man måste klara ett praktiskt test och ett skriftligt regeltest innan man faktiskt får vara med i ett lag och börja spela. Detta är en sport där det går fort och det är tuffa tag. Man kan skada både sig själv och andra om man inte är säker på sina egna ”skates”.
Det finns många skäl att gilla sporten, både för de som är ute på ovalen och för de som följer från åskådarplats, tycker AnnaJohan Westerdahl.
– Jag är själv lite knäpp, jag tycker det är roligt att det är en fullkontaktsport. Jag gillar att det går fort och att det är lite våldsamt, haha. Men jag gillar också att detta är en feministisk sport i grunden. Det är kvinnor och transpersoner som är i fokus. Tvärtemot många andra idrotter finns det först sporten roller derby och sen finns sporten ”mäns rollerderby”, enkelt förklarat. Jämför det med andra sporter som fotboll och damfotboll där det är männens sport som är ”normen”. Det är några av många saker som gör vår sport väldigt häftig.