– I dag hade det varit en perfekt dag att dra iväg till Särö, säger han när han sätter på sig fångstlinan till brädan runt högerbenet och visar hur utrustningen ser ut.
Urban Åkeson håller på med SUP, en sport som kom till Sverige 2009 och som tillhör en av alla mindre sporter, eller udda grenar, som valt att avgöra sina respektive mästerskap under en gemensam SM-vecka.
SM-vecka i Malmö
Drygt 40 idrotter kommer att göra upp under SM-veckan i Malmö 26 juni–2 juli. SVT direktsänder och idrotter som kanske aldrig uppmärksammas medialt får värdefull exponering. Radiostyrd bilsport, casting och trampolin är några av dem.
SUP gjorde entré på SM-veckan 2016. I Malmö ska medaljer delas ut på tre distanser. Urban Åkeson ställer upp på alla. På sprinten gäller det för deltagarna att ta sig igenom en 500 meter lång bana med minst fem vändningar. Tävlingen avgörs i heat-form.
– Det är den mest publikvänliga tävlingen och den SVT sänder, säger Urban Åkeson.
Själv gillar han teknisk distans mest, och det är även den tävlingsform som är störst internationellt. Starten sker på stranden och mellan varje varv på banan på vattnet är det lite löpning på land.
– Det är utmanande och tekniskt, och allt kan hända. I Sverige har vi inte så stora vågor, men i till exempel Kalifornien kan det vara surfvågor på två meter och då behövs verkligen alla ”skills” – du ska kunna läsa vågor, ha bra kondis, läsa strömmar och kunna svänga.
Fem pass i veckan
Urban Åkeson ger sig i väg från stranden på den stabila brädan. Fötterna är placerade parallellt och han för paddeln med långa och kraftfulla tag under ytan. Han tränar på några vändningar och tar sedan fart igen.
Fem träningspass i veckan blir det för honom. Under lågsäsong handlar det mycket om långdistanspass. Med torrdräkt är det inga konstigheter att ge sig ut på havet under vintern.
– Grejen med SUP är ju att du inte trillar i vattnet speciellt ofta. Och med en torrdräkt kan du ramla i en eller två gånger utan att bli för blöt och kall, säger Urban Åkeson när han är uppe på land igen.
Form för sommarträning
Han berättar att många längdskidåkare använder SUP som sommarträning. Själv gillar han sporten mycket för enkelheten och att träningen inte sliter på kroppen. Samtidigt är det en idrott som kräver balans och uthållighet.
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av konditionsidrott och gillar att söka kickar. Jag testade 2011 och blev fast direkt.
Internationellt finns det bland annat en eurotour med runt 300 deltagare. De bästa i världen lever på sporten. I Sverige har stand up paddleboard blivit en populär motionsform, men något riktigt uppsving som tävlingsidrott har den inte fått.
– Problemet vi har är att locka in unga i sporten. Det krävs att du ska bo nära vatten eller har en förälder som kan köra dig dit. Dessutom kostar de här brädorna en del.
”Svårt att hinna med”
När hans två äldsta barn också tränade SUP startade Urban en klubb i Kållered för att alla i familjen skulle få en tävlingslicens. Men också för att locka fler ungdomar till sporten.
– Nu har mina barn slutat och jag har ju knappt tid att träna själv… Det är svårt att hinna med att engagera sig ordentligt i en klubb. Det är synd att vi inte riktigt fått någon SUP-community i Sverige. I början var det fler folk här som höll på med sporten än i Danmark, men nu är det stort där. De har Casper Steinfath – utåtriktad och populär – som vunnit VM fyra gångar och som lyckats locka många ungdomar till SUP.
”Brukar komma fyra”
Det blir ett tiotal västsvenskar i SM, tror Urban, som själv sitter med i SUP-kommittén i kanotförbundet och brinner lite extra för att arrangemanget blir lyckat.
Hur ser dina chanser ut på SM?
– Jag är SUP:ens Sven Nylander. Jag brukar alltid komma fyra i alla lopp, säger han skrattande och fortsätter.
– Men jag hoppas på medalj, i alla fall på teknisk distans och långdistans. Kanske även sprinten, men det är nyckfullt. Dessutom beror det på vilka andra som dyker upp och i vilken form de är i.
I svenska SUP Race-serien har Urban hittills en andra- och en tiondeplats i de tävlingar han varit med i, och det är inget fel på formen. Men han hade önskat att det var ungdomarna som slogs om medaljerna.
– Det ska ju vara en 20-plussare som vinner SM, inte en 40-plussare, säger Urban Åkeson innan han slänger upp brädan på sin minibuss takräcke på Askimsbadets parkering.
Fotnot: Sven Nylander är en före detta svensk friidrottare på 400 meter häck, som ofta hamnade precis utanför prispallen på stora mästerskap. Han har skrivit boken ”Den fjärde mannen”.