Så fort har Erik Persson simmat 200 meter bröstsim i en 25-metersbassäng. Snabbare än någon annan svensk har gjort. Han satte sitt svenska rekord redan i försöksheatet i förra vinterns kortbane-VM i Kina och gick till final.
Idag börjar EM i Glasgow, också på kort bana (25 meter). I förra EM för två år sedan slutade Erik Persson femma, två sekunder från medalj.
Det krävs säkerligen en rejäl putsning av det svenska rekordet för att Kungsbackasimmaren på allvar ska kunna vara med i medaljmatchen.
Om han inte når ända upp till topp-tre i år kanske det blir nästa år. Eller nästa.
– Såklart är det en dröm att få stå på prispallen. Men framförallt vill jag hela tiden utvecklas. Jag känner att jag har potential att simma snabbare, säger Erik Persson.
Han har stadigt närmat sig världens allra bästa i 200 meter bröstsim.
”Det är kul att gå till jobbet”
Att hela tiden förbättra sig, optimera tekniken, slipa smådetaljer, bli starkare, hitta träningsmetoder och återhämtning som gör att han tar sig ännu snabbare framåt i vattnet – det är det som är Erik Perssons heltidsarbete.
– Det är en livsstil. Det är mer än ett arbete. Man får ju använda hela dygnet och göra allt så bra som möjligt för att kunna prestera på topp. Det är inte bara att lägga sina fem-sex timmar om dagen på träning, utan det är en 24-timmars livsstil. Och jag gillar det väldigt mycket. Det är så här jag vill ha det. Det är kul att gå till jobbet, om man säger så.
När träningen är som tuffast – i början av ett läger, långt innan formen ska toppas – simmar Erik Persson mer än 80 000 meter på en vecka.
Mer än åtta mil. Det är långt… Hur gör du för att orka både fysiskt och mentalt?
– Det handlar om att sköta återhämningen för att klara träningen. Det man gör vid sidan av är viktigt för att orka hela träningsveckan. Man får vara noga med sömnen och kosten, och ta hand om kroppen.
Slitsam simstil
I stora internationella tävlingar simmar Erik bara bröstsim. Men han tränar andra simsätt mycket också.
– I början på säsongen när träningsvolymen är som störst är det en ganska liten del bröstsim. Bröstsimmet sliter mycket, så det är svårt att ligga på höga volymer i det simsättet. Det blir mest frisim, ryggsim och medley. Och så använder jag en del utrustning som paddlar och fenor. Ibland är det bara benspark. Det är en mixad träning, säger Erik Persson och fortsätter:
– På så vis sparar man ljumskar och knän som skulle ha gått sönder om man körde bara bröstsim. Det är också ett väldigt explosivt simsätt, så det är svårt att ligga i lägre konditionsbyggande farter och samtidigt behålla en bra teknik. Men ju närmare ett mästerskap jag kommer, desto mer fartträning och grenspecifik träning. De senaste veckorna har det varit en stor del bröstsim och mycket jobb med tekniken.
Vad kan du putsa i tekniken för att simma ännu snabbare?
– Det finns alltid saker, men nu är det ganska små detaljer som jag letar efter. Överlag stämmer simningen bra, men i vändningar och undervattenssim försöker jag bli bättre. Jag försöker också skruva till några andra saker, tajmingen mellan arm- och bentag och huvudets position. Sådana bitar är viktiga. Tekniken är färskvara som jag jobbar med på daglig basis och hela tiden håller koll på.
De mest prestigefyllda mästerskapen, inklusive OS, simmas i lång bana. Erik Persson tycker själv att han är en aning bättre i 50-metersbassänger.
I denna veckas Europamästerskap i Skottland är banorna 25 meter långa. På torsdag simmar han försöksheat – och förhoppningsvis final – på favoritdistansen 200 meter bröstsim.
Kort bana innebär sju vändningar istället för tre. Den som är skicklig på att byta håll kan tjäna tid.
– Jag försöker förbättra rotationshastigheten så att jag kan få ner tiden från att jag sätter händerna i kaklet till att jag skjuter ifrån med fötterna. Det har att göra med benens och höftens rörelser under vattnet och även armarnas rörelser. Man måste filma och titta i slow-motion för att ens se någon skillnad, så det är ganska små grejer det handlar om. Men förhoppningsvis kan det ge någon tiondel.
Inget lyxliv
En tiondel per vändning skulle göra 0,7 sekunder på 200 meter, vilket innebär en enorm förbättring.
Erik Persson är bland de åtta bästa i världen i en olympisk gren. En sådan nivå i många andra sporter betyder både ekonomisk rikedom och berömmelse. Men inte i simning, om man inte är världsledande som Sarah Sjöström, typ.
– Nämen, haha, jag har väl valt fel sport såklart. Det är inte konstigare än så… Men jag gillar simning. Det är inte fett att vara simmare i Sverige. Jag lever inte i lyx, men jag är glad över att vara en av de få som kan försörja sig på att vara simmare. Det är inte för pengar eller att bli känd som jag håller på. Jag gör det för att jag älskar den här sporten och vill försöka bli så bra som möjligt.