I fredags såg de nästan 10 000 på läktarna hemmalaget ha en stabil ledning med stort bollinnehav och kontroll en timme in i matchen. Sen kom kollapsen spelmässigt – och kanske även mentalt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det utvecklar sig till en mardröm. Det kanske var våra bästa 60 minuter på hela säsongen. En halvtimme senare har Sirius gjort tre mål igen och vunnit mot oss ännu en gång, säger IFK-tränaren Poya Asbaghi och fortsätter:
– Det är under all kritik och helt oacceptabelt. Jag är sjukt, sjukt besviken. Just nu är det bara nattsvart.
Resultatet innebär att det nu bara är tre poäng ner till Brommapojkarna på kvalplatsen – och en match mer spelad. I nästa omgång väntar topplaget Östersund och därefter IFK Norrköping, som också är med och gör upp om topplatserna.
Tufft mentalt nederlag
Efter förlustmatchen mot Sirius var det tunga huvuden och tryckt stämning i och kring Blåvitts omklädningsrum. Flera spelare och ledare pratade efteråt om ”hur tufft det var mentalt” och både journalister och de som blev intervjuade använde ord som ”psykiskt jobbigt”.
En person som satt på läktaren och följde matchen var Johan Örtendahl. Han är lagets mentale rådgivare och har arbetat för IFK Göteborg sedan 2007 – det senaste året klubben vann SM-guld.
Han arbetar också som mental rådgivare åt idrottare i andra sporter, både i lag och individuellt. Örtendahl föreläser dessutom och hjälper företag med motivationsarbete.
Nu kan han bli en nyckelperson när Blåvitt ska försöka vända den negativa trenden och ta sig upp från botten av den allsvenska tabellen.
– Elitidrott handlar mycket om att kontrollera tankar, känslor, sin energi och anspänning. Man måste förstå att man bara är människa. Vissa saker kan jag kontrollera och andra saker bara händer. Det får man acceptera, att man blir ledsen, förbannad, orolig och nervös.
Johan Örtendahl har olika tillvägagångssätt, ofta skräddarsydda för lag och individer. I sitt arbete med IFK Göteborg har han samtal både med hela spelartruppen och ledarna, men också på individnivå i enskilda samtal.
– Jag hjälper till att få dem att träna på olika saker, ger dem verktyg. Mycket handlar om att ha en känsla och förståelse för individen och mäta människan där den personen är. Jag måste anpassa mig.
Finns det några vanliga missuppfattningar om ditt jobb?
– Ja, det finns en hel del. Jag vet spelare som har gått omvägar när jag har varit på Kamratgården, ungdomsspelare som senare har blivit seniorspelare har berättat det i efterhand. Vi garvar gott åt det. De tror att man är något slags ”psycho” som tittar in i hjärnan på dem. Vissa tror att de är svaga om de går till en mental rådgivare, att man har misslyckats. Men så är det ju verkligen inte.
Hur är det egentligen då?
– Vi pratar om utveckling. Och vem vill inte utvecklas?
Tufft tabelläge
Han har arbetat med samtliga A-lagstränare sedan han kom in i föreningen för elva år sedan. Först med Jonas Olsson och Stefan Rehn under just guldåret 2007 och därefter med Mikael Stahre och Jörgen Lennartsson. Numera är ju Poya Asbaghi huvudansvarig.
– Det har varit lite olika hur de har sett på rollen och vad de vill att jag ska göra. Poya och jag har lagt till en del, att jag tittar på saker även i matchsituation. Jag sitter på läktaren och tittar på olika saker som vi sen diskuterar.
Vad tittar du på?
– Det som är intressant ur en psykisk aspekt. Jag kan se kroppsspråk och olika typer av beteenden som vi vill och inte vill ha. Vi jobbar med att gruppen ska stärka varandra. Det kan vara att man ger varandra en high five vid olika situationer eller manar på sina medspelare när det går tungt eller bra, saker som gör att vi stärker varandra. Det vi framför allt vill framhålla är de positiva beteendena för det är dem vi vill fortsätta att bygga på.
I samband med matcher väljer Johan Örtendahl att inte ha för tät kontakt med eller ”söka upp” spelare för att kommentera prestation eller liknande.
– Jag håller mig väldigt neutral. När det väl är match är spelarna så fokuserade på det. Jag vill rota så lite som möjligt. Det är bättre att de hör av sig till mig då.
Resultatmässigt är Blåvitt i den förmodligen svåraste situationen sedan 2002. Då krävdes det kvalmatcher mot Västra Frölunda för att hänga kvar i allsvenskan. Nu är det visserligen fortfarande några poäng ner till samma tabelläge, men det finns en tydlig medvetenhet hos alla kring föreningen. Om det inte vänder snart kan det gå illa.
– Jag försöker att inte åka med i känslostormarna. Det är det som ofta är problemet, att man ”åker med” i resultatet – att när vi vinner är allt frid och förlorar vi så är allt åt fanders. Det är lätt att åka med och då är det viktigt för mig att hålla mig neutral.
Vad säger du till IFK Göteborg inför fortsättningen?
– Vi ska fortsätta att tro på det vi håller på med. Vi ska se till vår egen prestation och det vi själva gör. Det är det enda vi kan påverka.