– Det är min man som driver kiteskolan. Själv är jag är inte så jättebra på kitesurfing, men jag lär mig.
Lana Grgic spanar ut över havet från byggan till den svarta containerbyggnaden, som sedan förra sommaren huserar Rågelunds kiteskola.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ju mer han får surfa, desto gladare är han, tillägger hon och nickar menande mot en rufsig man i våtdräkt.
Roberto Krezic har fullt upp att hjälpa nya surfare få på sig tajta våtdräkter och kitesurfingsele. Tidigare körde han i skytteltrafik från Torslanda till Varberg för att surfa. Tur och retur till Rågelund sparar han en timme i bilen.
– När jag hittade Rågelundsviken tyckte jag att det saknades något här. Man behöver ta pauser i surfandet och nu kan man gå in och ta en fika och värma sig istället för att stå ute och frysa, säger Roberto Krezic.
Vågor som ramp
Peter Ingerstam kommer kånkande på tre långa vindsignalflaggor. Han är ordförande i Åsa surfklubb som arrangerar helgens tävlingar i Vallersvik och Rågelund.
– Vindförhållandena ser bra ut, hoppas det håller i sig även under helgen. Vår målsättning är att helgens klassmästerskap skall konverteras till ett officiellt SM framöver.
Ingerstam presenterar en ljus ung man bredvid sig som en av Sveriges bästa kitesurfare.
– Han här gör de sjukaste hoppen.
Petter Svensson ler stort.
– Jag kör mest freestyle som inte kräver lika mycket vind som racing, säger 30-åringen från Göteborg.
Samtalet glider in på freestylehopp och Petter Svensson förklarar;
– Man kan använda vågor som en ramp, men är det platt kan man ligga skär och trycka på så man fjongas upp.
"Brädsportens formel 1"
Under helgens tävlingar bjuds det inte på freestylehopp, däremot höga farter i två olika grenar. Den ena är bordercross, där kitesurfarna så snabbt som möjligt ska ta sig genom en slags hinderbana. Den andra grenen är hydrofoil, en slags bankappsegling.
– Det är lite som brädsportens formel 1. Vanligen ligger hastigheten kring 15-35 knop, men toppfart på 44 knop har också hänt, säger Peter Ingerstam.
Petter Svensson berättar att han blivit hämtad med båt flera gånger.
– Ibland är man lite våghalsig. Det var när jag var nybörjare, några gånger dog vinden och vid ett par tillfällen när kiten gick sönder.
14-årige Oliver Johansson från Onsala tillhör också Sverigeeliten. Han har siktet inställt på ungdoms-OS i Argentina nästa år då kitesurfing är med för första gången. Möjligheten finns att sporten i framtiden kommer bli en ny OS-gren.
– Kite är det bästa jag vet. När jag var yngre körde jag skateboard och snowboard, men detta är bättre, högre fart och man kan göra större trick, säger Oliver Johansson.
Inspirerad av glada surfare
Nere i den blåsiga viken rör sig folk i alla åldrar. En del deltar i ett träningsläger som lokala surfklubbar arrangerar tillsammans med Svenska kiteförbundet och Svenska seglarförbundet.
– Jag har blivit en riktig vindjunkie, erkänner Lasse Normén.
Sedan han började kitesurfa tillsammans med sin 14-åriga dotter Hannah förra sommaren, har vädret blivit ett hett samtalsämne hemma hos Torslandafamiljen.
– Väder och vind har aldrig varit så viktigt, säger han.
Lasse Normén berättar att han blev inspirerad av kitesurfarna på stranden vid familjens sommarställe i Falkenberg.
– De såg så lyckliga ut så jag kände att jag var tvungen att prova. Förut spelade jag golf, men det är mycket prestige i det. Här handlar det istället om vind, kraft och kontrollerad fart, säger han och tillägger efter några sekunders tystnad;
– Eller inte kontrollerad fart.