– Vi drog mycket folk, hade många medlemmar, men fick inte så mycket tillbaka så vi ville starta en egen förening, säger Samir Gadré som är en av dem som varit med från början.
Startade 2012
2012 bildades Stampede. Ett halvår efter starten hade föreningen en egen lokal och mångdubblat antal medlemmar. Nu finns klubben i Göteborg, på Styrsö, i Ljungskile och i Varberg.
Samir Gadré vill dela med sig av sin erfarenhet till de nya klubbarna, hur man söker bidrag, hur man kommunicerar med myndigheter och vem som gör vad.
– Vi försöker hjälpa ungdomarna att bilda föreningar och dela med oss av vår kunskap. Vi har fått leta i det här spindelnätet och försöka hitta rätt beslutsfattare och rätt person att fråga om olika saker. Nu kan vi lära andra, säger Samir Gadré.
Klubben anordnar också sedan 2014 Nordstan Takeover. Ett världsomspännande evenemang där Nordstan under en vecka får vara arena för parkour.
– Det är unikt, för det finns inget annat parkourevent i världen som tar över ett köpcenter.
I år besöktes de av omkring 300 atleter under stilla veckan och påskhelgen.
– Allt är gratis. Det hör av sig atleter från andra länder och undrar om det finns någonstans de kan bo, och när vi säger att vi kan fixa det gratis bokar de biljetterna på en gång.
Avslutades med tävling
Tillställningen avslutades med en tävling med runt 80 tävlande. Men det är inte tävlingsmomentet som är det viktiga, utan att kunna träffas, umgås och träna tillsammans och att göra det mitt i Nordstan.
– Det är ett träningsevenemang, ett jam som vi kallar det, med en liten tävling vid sidan om.
Ett ord som ofta återkommer när Samir pratar är inkluderande. Det är viktigt för honom att alla är välkomna.
– På lördagar har vi två mansfria timmar. Det är framför allt för att kunna ge kvinnor med religiös bakgrund möjlighet att träna på sina villkor. För några år sen hörde några transpersoner av sig och undrade om de var välkomna, och självklart var de det. Så nu har vi en HBTQAI+-grupp också.
Han menar också att parkour är en väldigt bra sport för många som inte riktigt hittat hem i andra sporter, kanske på grund av olika diagnoser som gör det svårt att passa in i traditionell idrotts ibland snäva ramar.
– Vi skapar inte något för någon, vi skapar det med dem och det är viktigt. Jag vet hur jag själv blivit behandlad och hur jag vill bli behandlad och det är utifrån det jag försöker utveckla.
Lokalen sades upp
I september i fjol ändrades plötsligt förutsättningarna för klubben. Kontraktet på lokalen som de tränat i och haft som sin egen sen starten sades upp. Ungefär samtidigt sades kontrakten upp även för två andra föreningar som Stampede tidigare samarbetat med.
– Vi fick nästan som en uppenbarelse. Alla fick utflyttning samtidigt och sen två år tillbaka hade vi snackat om att ha nästa ställe ihop. Vi började leta lokaler tillsammans. Och vi hittade den här, säger Samir Gadré.
Hittade industrihall i Kortedala
Lokalen de hittade var en stor industrihall i Kortedala. De tre föreningarna, Stampede, GBG MMA och konstverkstaden Fyrkant, har nu flyttat in och bygger tillsammans upp en mötesplats. Där finns gott om plats för parkour och MMA och i planerna finns en scen med 600 sittplatser.
– Tanken är att man ska kunna göra event utan att behöva hyra Serneke Arena. Vi vill öppna upp för dem som inte har 70 000 till lokalhyra.
Grunden för sökandet av den nya lokalen var att hitta något i ett område som inte hade så mycket aktiviteter. Att det blev just Kortedala handlade mest om att det var där lokalen fanns, även om Samir är nöjd eftersom han har tio minuters promenad från hemmet till hallen.
– Jag har bott i Kortedala i sex år och jag har velat göra något här länge, velat lyfta upp den här stadsdelen. Kortedala är bättre än vad många tror, det har oförtjänt dåligt rykte. Samtidigt vill vi skapa något för hela Göteborg, det är så lätt att ta sig från ena ändan av stan till den andra.
Hittade industrihall i Kortedala
Samir Gadré förvånas av hur lite samarbete det finns i samhället. När han ser hur de stora föreningarna har många administrativa roller på lönelistan önskar han istället att det fanns en central funktion som kunde hjälpa småföreningar att leta rätt i byråkratin.
– Det samarbetas inte på regionnivå och det sipprar ner genom kommuner till stadsdelar. Vi hoppas kunna ha den typen av funktioner centraliserat. Vi skapar de nya strukturerna här. Det kommer inte hålla i framtiden att bara jobba för sig själv.
Arbetet just nu handlar mycket om att bygga upp själva lokalen. Med begagnat virke, för de vill arbeta hållbart. I ett hörn står en container med brädor fyllda av spik och skruv.
– Det här ska vi rensa ikväll, säger Samir Gadré. Det vi gör här är lite mer ”do it yourself”, billigare än att bygga en ny simhall eller en ny fotbollsplan eller ishockeyrink. Vi skapar något tillsammans som är ovärderligt.