BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Sedan i höstas har Sveriges nya prestationscentrum inom medel- och långdistanslöpning sin bas just i Göteborg, en verksamhet som ska utveckla både landets främsta elitlöpare men också juniorer som är på väg upp mot eliten, samt även tränare. Leder satsningen gör de båda löparexperterna Johan Wettergren och Ulf Friberg.
– Nästa alla svenska elitlöpare är med vilket är väldigt glädjande. Vi har blivit en symbol för svensk löpning, säger Ulf Friberg.
– Vi är väldigt nöjda med vad vi har lyckats få ut av den här satsningen under det första halvåret, säger Johan Wettergren.
Ska bli bäst i Europa
Prestationscentret är ett av totalt tre liknande center som finns inom friidrotten i landet där kastgrenarna har sitt i Växjö och sprint/häck sitt i Falun. Tanken är framförallt att olika former av samarbeten ska skapa en bred bas med topptränade löpare som på några års sikt ska få upp Sverige till Europatoppen. Och det har börjat strålande. Redan i mars lyckades tio medeldistanslöpare kvala in till inomhus–EM i Belgrad, vilket Johan Wettergren ser som ett kvitto på att satsningen är på rätt väg.
– Det har aldrig hänt tidigare att vi haft tio medel- och långdistanslöpare på ett inomhus-EM. Nio av dem var med på det första lägret som vi arrangerade i Sydafrika, säger han.
Ett av huvudsyftena med det nya prestationscentret är att få de unga och lovande löpartalangerna att vilja lägga sin satsning på hemmaplan istället för att leta sig utomlands. I dag är det exempelvis vanligt att många söker sig till olika typer av collegeutbildningar i USA, en trend som Ulf Friberg menar tar död på många lovande framtidslöften inom löpningen.
– Väldigt få av de som åker över lyckas och vi vill att talangerna ska få lyckas. Vi vill skapa ett alternativ på hemmaplan för de unga tjejer och killar som vill satsa på löpningen, säger han.
Måste även träna utomlands
Men även om prestationscentrat på pappret har sin bas i Göteborg är det ändå långt ifrån all träning som genomförs i Göteborg. Fyra gånger per år åker de ut på gemensamma månadslånga träningsläger.
För att kunna ta upp kampen mot de andra europeiska topplöparna och även de absolut främsta världslöparna från de afrikanska länderna finns det bara ett fåtal platser i världen att lägga träningen på. Det handlar om höghöjdsläger i bland annat Kenya, USA, Sankt Moritz i Schweiz och Sydafrika, ett grepp som Johan Wettergren menar är ett måste för att nå framgång.
– De flesta i dag tror på det här med höghöjdsträning även om det är klart att man önskat att vi kunnat vara här i Göteborg hela tiden, men det går inte. Det är tyvärr havsnivå här. Sedan är det inte bara på läger som allt avgörs, vi har åtta månader här hemma att skapa bra förutsättningar på, säger han.
"Här satsar vi på samarbete och att jobba tillsammans och redan nu är det något som många uppmärksammar."
Trots att det fortfarande finns en splittring inom forskningen kring huruvida träning på hög höjd förbättrar prestationsförmågan, så är de flesta idrottare och tränare inom löpning, cykling och skidåkning överens om dess fördelar. Det handlar om träning på mellan 2 000 till 2 500 meters höjd i omkring en månads tid, vilket ökar mängden röda blodkroppar som i sin tur ökar kroppens förmåga att transportera syre. Samsynen på träningsformens fördelar gör att nästan all värdens löparelit tränar på samma platser. Men det är en utveckling som varken Ulf Friberg eller Johan Wettergren menar är något negativt för sporten.
– Självklart blir det en finansiell fråga att kunna ta sig till de här platserna, men samtidigt blir det en form av globalisering i det eftersom det bara finns ett fåtal platser att träna på och där ses man. Man hälsar på samma personer i Sydafrika som i Sankt Moritz, vilket skapar ett fint utbyte, säger Johan Wettergren.
Samarbete visar vägen för andra
Eftersom Sverige nu har utvecklat ett prestationscentrum i Göteborg ser Johan Wettergren och Ulf Friberg en chans att Sverige blir ett land som tar täten i sporten när det gäller träningsmetoder.
– Genom att vi är så pass många aktiva och tränare på lägren kan vi sätta agendan, vilket vi exempelvis gjorde på lägret i Sydafrika. Då kom både norrmän, britter och polacker till oss och ville träna tillsammans, säger Johan Wettergren.
Även om löparna är konkurrenter på löparbanorna under mästerskapen så är det samarbete som är nyckelordet inom svensk elitlöpning just nu. Sverige vill gå fram och ta täten i utvecklingen av sporten och där hoppas Ulf Friberg att Sveriges nya prestationscenter i Göteborg ska bli en central pusselbit på fem års sikt.
– Vi vill ha lagt en grund till en tradition som visar att så här jobbar vi inom svensk löpning. Här satsar vi på samarbete och att jobba tillsammans och redan nu är det något som många uppmärksammar. Både Polen och Holland har ögonen på oss och tycker det vi gör är häftigt, säger han.