Halva träningstimmen kör de tillsammans, resten delar de isen i två delar. Och barnen, de gillar det.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är roligt att testa på nya grejer och att försöka köra snabbare, säger elvaåriga konståkaren Louva Adolfsson.
– Det funkar bra, vi får extra mycket skridskoteknik och det är bra för då kan vi spela bättre sedan, säger Oscar Håkansson, elva år.
Delade av isen
Det var i oktober som Justus Strid sjösatte sin idé om att låta klubbens konståkare och ishockeyspelare få träna tillsammans. Från början var tanken att lösa problemet med den stora bristen på istider.
– Alla klubbar har problem med det, både hockeyn och konståkningen behöver mer istider och då kom jag på en lösning utan att någon ska behöva bli av med sin istid, säger han.
Under sina många träningar har han märkt av att både konståkarna och hockeylagen sällan utnyttjat en fullstor plan.
– Ibland har jag stått med åtta eller tio barn på en hel is och då är ingen annan på den andra sidan. Då kan jag lika gärna ge bort den sidan, säger han.
Lösningen blev helt enkelt att dela på isen inom klubben, vilket i sin tur blev startskottet på ett betydligt djupare samarbete mellan konståkningen och hockeyn.
– Jag är ensam konståkningstränare i klubben, men nu har jag plötsligt fått kollegor genom hockeytränarna. I många klubbar går man bara förbi varandra och bråkar om olika saker, men här kan vi nu diskutera isträning och hur man gör vändningar och liknande, säger han.
Gustav Hermansson, som bland annat är tränare för ett lag med hockeyspelare födda 2007, tyckte att idén med gemensamma träningar var toppen.
– Konståkarna har helt klart kommit längre när det gäller skridskoåkningen, där har vi mycket att lära om exempelvis balans som vi tar med oss,
säger han.
Gynnar skridskoåkningen
Justus Strid menar att samarbetet rent sportsligt har stora fördelar för båda grupperna. Hockeyspelarna har kunnat få del av konståkarnas noggrannhet samtidigt som konståkarna kunnat få hockeyspelarnas fart.
– Det här har gjort att tjejerna åker med en helt annan fart och pondus än tidigare och det är så skönt att se. Det är ingen som åker in till kanten längre,
de tar för sig, säger han.
Men samarbetet går djupare än än att bara handla om sportslig utveckling och träningstider. Att konståkarna och hockeyspelarna tränar tillsammans bryter gamla mönster som finns inom egentligen all idrott, att vissa sporter är mer för killar och andra mer för tjejer.
– Det är så tråkigt när det är så. Det finns de som vill prova något annan, men som inte vågar. Jag hade en tjej här för någon månad sedan som kom och sa att hon ville prova ishockey också och det är jättekul när det blir så, säger han.
Var skeptiska
När Justus Strid presenterade sin idé för barnen var de till en början ganska skeptiska.
– I början var det framförallt många av killarna som sa att de inte ville åka och dansa, men nu börjar det kännas som att de förstår varför vi gör det.
Han får medhåll från Gustav Hermansson.
– Det var en del grabbar som var lite skeptiska i början, det kan man lugnt säga. Men nu verkar de ha kommit över det här med att tjejer är livsfarliga. Nu är det inga konstigheter alls, säger han.
Även en och annan förälder var lite skeptisk i början, men även det problemet har för-svunnit.
– Det fanns de som tyckte att det var för farligt och som inte riktigt förstod när deras barn kom och var ledsna och lite rädda inför det här, men när jag förklarade att jag ville att barnen skulle åka med samma fart och pondus som hockeyspelarna så förstod de, säger Justus Strid.
Hoppas på spridning
Nu hoppas han att fler klubbar tar efter och genomför liknande projekt.
– Det är så många klubbar som är låsta i det här med att det är för svårt att samarbeta mellan hockeyn och konståkningen. Det som varit nyckeln här i denna klubben är att styrelsen vågat prova alla idéer som jag haft.
I början av mars ska Justus Strid till den stora idrottsmässan Träffpunkt idrott på Svenska mässan i Göteborg för att prata om sina erfarenheter från de gemensamma träningarna.
– Nu vill jag att fler klubbar ska göra så här för detta är något som fungerar på fler ställen, säger han.
Justus Strid har en dröm om att förändra hela insteget till konståkningen och ishockeyn för barn. Istället för att börja med det ena eller andra vill han att barnen kommer till en skridskoskola.
– Därifrån kan man sedan prova på olika grenar som finns på is, ungefär som man gör inom friidrotten.
Även om de flesta i Skärgårdens sportklubb nu insett fördelarna med att ha gemensamma träningar och dessutom tycker det är kul att träffas över gränserna, så är det inte alltid som slaget är helt vunnet ännu.
– Ibland är det roligt, men ibland är det lite svåra övningar och då är det inte så roligt, säger Hugo Jansson, tio år.