– Vi har ett samarbete med Kopparberg. Vi har ett F19-lag som Kopparberg driver och tar ut spelare till. Där har vi fyra, fem, sex tjejer med i den truppen och är med och spelar. De har gjort det bra under våren. Det är kul för tjejerna att de också har något kul att se fram emot. Många av dem har varit med och tränat med Kopparbergs A-lag också.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De äldsta flickorna i IFK Göteborgs akademi är födda år 2000.
– Kopparberg är det lag som ligger högst upp i seriesystemet här i Göteborg. Det är ett samarbete som fungerar väldigt bra.
Rent krasst är ni en farmarklubb till dem. Hur ser du på det?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det är ett ömsesidigt samarbete där vi får ut väldigt mycket.
I realitet konkurrerar Blåvitt med exempelvis Häcken, Gais och Öis på herrsidan, men alltså inte med Göteborg FC på damsidan.
– Det kan man diskutera. Jag tror nånstans i framtiden att IFK Göteborg kommer att ha ett damlag. Men när och var, det får vi se.
I Riksidrottsförbundets idéprogram ”Idrotten vill” står det att: ”Det ska finnas lika möjligheter för alla, oavsett kön, att utöva idrott vilket kräver att kvinnlig och manlig idrott värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och att resurser fördelas rättvist. All verksamhetsplanering bör ske utifrån ett medvetet jämställdhetsperspektiv.”
"Fråga om resurser"
I en intervju med Magasinet Fotboll i vintras fick IFK-ordföranden Frank Andersson frågor om detta.
– Det är svårt att bedriva verksamhet samtidigt för killar och tjejer, damer och herrar. Generellt sett är det inte så vanligt. Det blir lätt en fråga om resurser, sa Frank Andersson då.
Hur menar du?
– Det blir lätt en jättediskussion om hur mycket resurser damerna ska ha i förhållande till herrarna. Få föreningar lyckas med det konststycket. Det är svårt, sa Andersson till Magasinet Fotboll.