Vidare till Angered Arena för isträning med Göteborg HC klockan 18.30. Vid 21.30-tiden är Matilda hemma. Då försöker hon varva ner efter träningen för att kunna somna så tidigt som möjligt. Väckarklockan står på 05.15.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Så ser fyra av fem vardagar ut för Matilda Carlsson. Torsdagar har laget ingen gemensam träning. Helgerna går åt till matcher, ofta både lördag och söndag – ibland även på fredagen så att det blir tre matchdagar i rad.
Bortaresorna går till Stockholm, Gävle, Luleå, Örnsköldsvik och så vidare.
Matilda ska nu spela 36 ligamatcher landet runt på mindre än fem månader – och samtidigt jobba heltid och träna i stort sett varje dag.
– Det krävs extremt mycket planering och det är väldigt stressigt. Jag har ofta handlat till snabba rätter som man kan slänga ihop på en halvtimme. Spagetti och köttfärssås, laxpasta och sånt, berättar Matilda Carlsson.
Finns det tid till något annat än jobb, ishockey och resor?
– Det tar lite på ens energi att jag och min flickvän inte har tid att träffa varandra. Men hon jobbar också på Volvo, så vi kan ses lite där. Nämen, all tid går till hockeyn och jobbet. Det är som att ha två arbeten. Vänner träffar jag under sommaruppehållet. Men de vet hur läget är, att jag hör av mig när säsongen är slut.
Att du ändå gör den här prioriteringen säger väl något om hur viktig hockeyn är för dig?
– Ja. Just det här bygget vi har börjat med i GHC har gett mig en nytändning. Jag vill vara med på tåget. Drömmen var att få upp ett Göteborgslag till högsta serien. Det lyckades vi med för ett år sedan. Det gjorde att man har orkat fortsätta lite till. Det är roligare att spela mot riktigt bra motstånd där man känner att man utvecklas. Hellre förluster med 7–1 än att man vinner varje match enkelt.
Anfallstjärnor har lämnat
Förra säsongen förlorade GHC 31 av 36 matcher och slutade sist i ligan. Kanadensiskorna Genevieve Bannon och Tawnya Guindon gjorde 33 av lagets 67 mål. De två anfallsstjärnorna och ytterligare nio spelare har nu lämnat klubben.
Göteborg HC har en total budget på cirka 1,5 miljoner kronor. Det inkluderar alla ungdomslag och kälkhockeyverksamheten. Det är samma pengar som en enda genomsnittlig spelare i den svenska herrligan (SHL) kostar i lön och sociala avgifter.
Att GHC har så liten ekonomi (ungefär en femtedel av toppklubbarna i damligan) gör det nästan omöjligt att behålla bra spelare som kommer utifrån.
Hur ser du på att det ska vara så svårt ekonomiskt att få ihop ett damelitlag i Sveriges näst största stad – som dessutom har tradition och stort hockeyintresse?
– Jag tycker det är riktigt tragiskt att det fortfarande ser ut så här. Och att kunskapen bland vanliga människor är så låg. Många tror att det är ett lyxliv att vara damhockeyspelare i högsta serien.
Det är ingen fet lön Matilda Carlsson drömmer om som hårdsatsande ishockeyspelare, utan mer jordnära saker.
– Jag vill få bättre förutsättningar än jag har idag och framförallt att skapa det för morgondagens tjejer. Inte att jag ska behöva slippa jobba, men kanske att få milersättning när jag åker till träningarna, att det inte ska kosta mig sjuhundra spänn varje gång min klubba går sönder eller att det ska finnas tamponger i lagets sjukvårdsväska. Sådana väsentliga grejer.
– Vi kommer att kämpa minut för minut, dag för dag, för att allt ska bli bättre. Och jag tror att vi får en bättre ekonomi i år, säger GHC:s ordförande och allt-i-allo Jan Mellgren.
Han fortsätter:
– Idrotten är väldigt ojämställd. Kvinnor missgynnas i de könsstrukturer som finns inom svensk idrott generellt, och specifikt i ishockeyn som ligger många år efter. Här har sponsrande företag inte förstått att 50 procent av Sveriges befolkning är kvinnor. Hockeyförbundet har inte heller fattat det. Rekryteringen av kvinnliga spelare har misskötts och många tjejer i svensk elithockey har bränts ut. De orkar inte att varje vecka träna fyra ispass, fyra fyspass, spela två matcher och samtidigt jobba heltid.
Men ordföranden och backklippan ser ändå fram emot GHC:s säsong med optimism.
Jan Mellgren:
– Vi har en bredare trupp än förra säsongen. Alla är bättre tränade och vi har större förståelse för vad som väntar ute på isen.
Matilda Carlsson:
– Vi har absolut målet att ta oss till slutspel. Vi var inte så långt ifrån de andra bottenlagen ifjol och det gick mycket bättre under andra halvan av säsongen.