Vid årsskiftet fanns drygt 1 500 padelbanor – och antalet bara växer.
Nu har sporten även tagit plats i idrottens finrum. På Riksidrottsmötet 28–30 maj var Svenska padelförbundet ett av två specialidrottsförbund som lyckades bli invalt i Riksidrottsförbundet.
– Jättekul! Det är verkligen en häftig grej. Det är tredje försöket, men i och med att padel blivit så stort är det klart att det ska vara med i RF. Jag tror att det kommer innebära att det blir en större satsning på barn och ungdomar, och det är jätteviktigt, säger Ajla Behram.
Började 2017
Ajla Behram är en av alla svenskar som upptäckt den populära racketsporten de senaste åren. Som yngre var hon tennisspelare och tävlade både nationellt och internationellt. Satsningen slutade vid 23 års ålder. Sedan 2017 är det i stället padel det handlar om för 31-åringen. Resan gör hon tillsammans med Matilda Hamlin, som hon känner genom tennisen.
– Matilda sms:ade mig och frågade om jag ville testa padel med henne. Jag visste inte riktigt vad det var så jag fick googla. Men jag tyckte det var kul och vi fortsatte spela. Det är väldigt lätt att fastna för padel, och det gjorde jag också. Med tennisbakgrund är padel automatiskt enklare, man har grunden. Det som var svårt var väggarna och hur man ska försvara sig.
Spelas i dubbel
Det är dubbel som gäller inom padel och tillsammans tillhör Behram och Hamlin Sverigetoppen. De tävlar bland annat på Swedish Padel Tour, SPT, som just nu körs i begränsad skala på grund av pandemin. Fyra deltävlingar är spelade och göteborgarna har en andraplats som bäst. De var nära att slå Sofia Arvidsson och Baharak Soleymani, som dominerat i Sverige de senaste åren.
– Vi hade 4–1 i tredje set men de vände och vann.
Behram är också en av fem svenskar som fått en plats på den nystartade touren Euro Finans Invitational. Här paras de svenska spelarna ihop med en lovande spansk spelare. Det blir totalt sju deltävlingar i år.
– Jag var på en tävling nyligen. Det var lite nervöst eftersom jag fick träffa min partner bara några timmar före första match. Men det var supernyttigt! De spanska spelarna är väldigt duktiga och har stor padel-kunskap. Många av oss svenska spelare har tennisbakgrund, medan de spanska är uppväxta med padel och väldigt bra i försvaret.
Ajla Behram födde sonen Elvis i april förra året och gjorde comeback i slutet av augusti. Mammatillvaron har inte hejdat padelsatsningen. Den har snarare blivit större. Sedan januari ingår Behram och Matilda Hamlin i landets första elitakademi för de bästa seniorerna.
Fem pass i veckan
Förre förbundskaptenen Dani Dios är ansvarig för akademin i den nybyggda hallen på Ringön.
– Han är en av de bästa tränarna i Sverige. Det har inneburit mycket mer strukturerad träning för oss. Vi tränar med honom två gånger i veckan de veckor han är i Göteborg. Tidigare har vi kört själva – att få en tränare har bidragit mycket, säger Ajla Behram, som numera också tävlar för Padelcenter Göteborg som driver akademin.
En vanlig träningsvecka kan innehålla uppemot fem pass med padel. Dessutom lägger Behram till en del fysträning. Här är sambon och före detta fotbollsspelaren Petter Björlund till bra hjälp.
– Han har bra koll och lägger upp schema till mig. Dessutom fungerar han som mental rådgivare eftersom han har så mycket erfarenhet från sin elitkarriär. Och han är ett bra stöd på hemmaplan nu när det är en del resande för mig.
EM i Marbella
Ajla Behram är en av åtta uttagna svenska spelare som åker till EM i Marbella i slutet av juni. Idag samlas landslaget på GLTK i Göteborg för att förbereda sig. Matilda Hamlin är också uttagen.
– Förhoppningsvis får jag spela med henne i EM eftersom vi är väldigt samspelta.
Hur ser du på din padelframtid?
– Jag vill fortsätta att utvecklas. Vi har ökat vår träningsmängd ganska mycket i år och det har bidragit till bättre resultat. Jag vill fortsätta spela på SPT och Euro Finans och se vart det leder. Padel är inte lika slitsamt på kroppen som tennis – har man en bra grundfysik tror jag man kan hålla ganska länge.