– Boxningen ger mig mening och något att göra. Jag känner att den betyder något för mig, den är den del av mig. På sommaren är det bättre att träna också för då har man mer tid att gå hit, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Lyfter hela stadsdelen
Klubben har funnits i Angered sedan 1983 och under de senaste tolv åren har Helga Valdimarsdottir varit ordförande. Hon ser att klubbens träningar under sommarveckorna fyller en stor funktion för hela stadsdelen.
– Jag är övertygad om att det skulle få konsekvenser om vi stängde ner under sommaren. Vi behövs här, vi har jättemånga ungdomar här nu som inte annars är en del av vår verksamhet. Boxningen är ett sätt för dem att hålla sig sysselsatta så att de kör slut på sig och somnar om kvällarna, säger Helga Valdimarsdottir.
För att träningarna ska bli meningsfulla finns alltid tränare på plats under varje pass. För att lyckas med det krävs att föreningen lägger ett svårt pussel för att få allt att gå ihop. Klubben har ingen anställd, utan alla jobbar ideellt. Framförallt är det ekonomin som är den största utmaningen.
– För oss är det aldrig ett alternativ att höja medlemsavgiften eftersom vi vill att så många som möjligt ska ha råd att komma och röra på sig, säger hon.
Men trots att behovet av klubbens verksamhet är så stort i stadsdelen under sommaren så får de inga extra resurser för att kunna hålla igång.
– Vi får ofta en klapp på axeln för det vi gör från politikerna, men vi får inga pengar, säger Helga Valdimarsdottir.
Många med utmaningar
Det finns gott om historier om hur boxningen räddat många ungdomar från ett liv i kriminalitet och i missbruk. Kända boxare som både Paolo Roberto och George Scott har i intervjuer och böcker berättat om hur den fyrkantiga ringen blivit en räddning från ett helt annat liv. Helga Valdimarsdottir menar att sporten absolut är en räddningsplanka för många, men inte bara.
– Vi har många exempel på det, men sedan finns det också många här som absolut inte är på glid. Majoriteten av ungdomarna kommer exempelvis inte från familjer med svåra ekonomiska förhållanden. Det finns en väldig spännvidd i klubben, säger hon.
Men samtidigt menar hon att inom deras verksamhet finns det en större andel ungdomar som har utmaningar av olika slag jämfört med hur det ser ut i andra idrotter.
– Vi har många med olika typer av bokstavskombinationer och koncentrationssvårigheter som söker sig till boxningen och som helt enkelt inte fixar lagidrotter. Den här ytan som vi har behövs för dem. Om vi ska komma till rätta med många av de problem som finns i samhället i dag behöver vi har ett föreningsliv som attraherar alla våra unga, säger hon.
En andra familj
Helga Valdimarsdottir hittade klubben när hon flyttade från Stockholm till Göteborg för tolv år sedan. Det dröjde inte länge innan hon blev engagerad i föreningen och nu är det som hennes andra familj.
– Jag firar till och med varannan jul med klubben och varannan med familjen, säger hon.
Helga Valdimarsdottir bor själv i Angered, liksom alla andra i klubben.
– Vi bor i vår egen stadsdel och är engagerade i vår stadsdel. Jag hade kunnat flytta någon annanstans om jag velat, men jag vill inte för jag älskar att bo här, säger hon.
Det sociala engagemanget för stadsdelen är en viktig del i klubbens verksamhet. Varje år gör de en satsning för att lyfta frågor som är aktuella och som berör ungdomarna. Årets projekt som ska dra igång till hösten kommer att handla om jämställdhet, bland annat med organisationen Män för Jämställdhet.
– Det handlar om att jobba för att få pojkar medvetna om vad de tjänar på ett mer jämställt samhälle, vilket också är ett steg i att vi vill bli fler kvinnor på klubben.
Bättre attityd ska locka tjejer
Föreningen har länge jobbat med att få unga tjejer engagerade i boxningen, vilket de också lyckats med. Men just nu har de fallit tillbaka något och för att lyckas komma över målet att ha 30 procent tjejer som tränar behöver de jobba med attityderna hos killarna för att helt enkelt få tjejerna att känna sig mer välkomna, exempelvis när det kommer till att kalla varandra för könsord.
– Inte för att vi har ett större problem med det här än på andra ställen, men det finns attityder hos pojkar i den här åldern mellan högstadiet och gymnasiet som inte är så härliga. Vi orkar inte gnälla på dem en och en längre utan vill ta ett större grepp och visa att vi är en klubb där vissa saker inte är accepterade, säger Helga Valdimarsdottir.
Genom att varva olika workshops med träningar och föreläsningar hoppas klubben kunna påverka ungdomarna i sin stadsdel så att de får en medvetenhet om sitt sätt att uttrycka sig.
– Vi hoppas att vi kan skapa lite diskussion som helt enkelt kan så ett frö hos alla, säger hon.
Men innan projektet kan dra igång ska sommarens öppna träningar hållas varje vecka. En som inte tänker missa chansen att få boxas ens under sommarens varmaste dagar är Christian Linde, 32, nyinflyttad till stadsdelen. Han kom till klubben efter att ha hittat till boxningen genom en säck som hängde på ett behandlingshem som han bodde på. Nu är han fast.
– Jag försöker komma hit varje gång som det är öppet. Det är väldigt bra för det håller mig borta från att hålla på med andra dåliga grejer, säger han.