BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon skriver för Alltid Blåvitt, en supportersida på nätet. För en tid sedan fick hon ett privat meddelande skickat till sig: “Din jävla hora som tror du är något. Bara för att du skriver för Alltid Blåvitt är du inte bättre än någon annan. Du skriver inte bara som en jävla sopa, du är ful också. Hoppas de kastar ut dig för du hör inte hemma där. Låt oss killar sköta fotbollen och gör något du är bra på istället. Hallå svara då”.
Emmas svar kom i form av en krönika som har fått stor uppmärksamhet inom supporterkretsar.
– Jag berättade delvis om hur jag uppfattar att det är att vara supporter och tjej, men också vad jag skulle önska att andra kan tänka på för att vi tillsammans ska lösa problemen som finns med sexismen inom fotbollen. Jag berättade en del om vad jag har varit med om och sånt som jag har hört från andra.
Hur har responsen varit?
– Den har varit väldigt positiv. Jag gick in i det här med en osäkerhet kring hur det skulle tas emot. Det är klart att jag hoppades få positiva reaktioner, men man vet aldrig. Det är ett ämne som folk kan ha olika åsikter om. Men jag har fått många trevliga och bra reaktioner. Jag är väldigt glad för att folk har tagit sig tid att läsa krönikan och att de har tagit den till sig. Jag har fått privata meddelanden både från tjejer och killar, som tackar för att jag tar upp och för att jag förklarar det som många tjejer upplever.
Någon negativ kritik?
– Jag fick en kommentar om att detta var onödigt att lägga tid på. Men inte något större.
Får jag gissa att det var en man som skrev just det meddelandet?
– Ja, det var det.
Skrivit sedan 2006
Hon är ensam tjej på Alltid Blåvitt-redaktionen och har skrivit där sedan sommaren 2016. IFK-supporter blev hon tack vare sin pappa. I rollen som skribent utvecklas både hennes skrivande och intresset för IFK Göteborg.
– Det är kul att jag får ett breddat kontaktnät, jag kommer i kontakt med många människor. Både inom supporterkulturen generellt och kring IFK Göteborg. Det är ett väldigt bra sätt att sätta mig in i IFK Göteborg och sporten i stort. Jag känner att jag blir mer påläst. Själv skriver jag mest så kallade inför-rapporter, med fokus på nästa match. Då blir det en del om Blåvitt, men också om motståndarna. Jag skriver också supporterkollar och kommer i kontakt med supportrar som håller på andra lag.
Sedan hon skrev krönikan har fler diskuterat problemen med sexism inom fotbollen, inte minst den som existerar i sociala medier och på läktarna.
– Hashtaggen MeToo har blivit så stor och diskussionerna kring hela fenomenet har vuxit, även bland fotbollssupportrar. Många hänvisar till den krönikan jag skrev. Det här är i alla fall en början.
Vilka är de vanligaste problemen, som du ser det?
– Jag upplever att jag själv inte alltid tas på allvar. Jag måste bevisa vad jag kan för att mina åsikter ska gälla. Det händer när jag berättar att jag är fotbollssupporter att det blir en typ av utfrågning. ”Hur många matcher går du på”, ”Vilka spelare känner du till?” Jag tror inte att manliga fotbollssupportrar får samma frågor, säger hon och fortsätter:
– Språkbruket på läktaren kan försvåra tjejers vilja att ge sig in i fotbollen. Jag har många kompisar som gillar fotboll, som tycker om att gå på matcher, men de kan inte riktigt förlika sig med den stereotypa supportern. De har en föreställning om hur det är att gå på fotboll. Sedan upplever jag att det finns en press att man som tjej måste kunna saker och måste hänga med bra. Annars blir min åsikt nedvärderad och jag får inte samma utrymme som en man.
Negativa kommentarer
Det där meddelandet som blev starten på krönikan är ett av flera exempel på när en läsare har kontaktat henne med negativa kommentarer, som inte alls har med fotboll att göra egentligen.
– Det har varit folk som har skrivit till mig privat och först tagit upp mina texter, men i slutändan slutar kontakten med att de kommenterar hur jag ser ut eller hur min kropp är, kommentarer som inte alls har att göra med vad jag skriver. Det är jag trött på. Jag är inte där för att få den uppmärksamheten.
Har du funderat på att sluta skriva på grund av sexistiska kommentarer?
– När jag berättar för vänner vad jag har fått för kommentarer frågar de varför jag fortsätter. Det är synd, för det ger en negativ bild av supportrar i stort. En bild som jag helst vill undvika. När jag fick det där meddelandet var det första gången jag reflekterade över min plats hos Alltid Blåvitt-redaktionen, att det finns folk som ifrågasätter min plats – bara för att jag är tjej. Det hade jag inte tänkt tidigare, att det skulle kunna bli så. Men jag har fått ett väldigt bra stöd från min egen redaktion, och jag frågade innan jag skrev krönikan om de tyckte att det var en bra idé eller om det skulle skapa ett onödigt drev. Alla pushade på och sa att det var en bra grej och det gör också att jag tror ännu mer på det jag skriver.
”Belysa problemen”
Emma Mellgren har förhoppningar om ett öppet samtalsklimat där män också tar ett ansvar för att diskussionen fortsätter.
– Jag ville inte skriva krönikan för att gnälla på folk som går på fotbollen eller för att säga till folk hur de ska göra. Jag vill belysa var problemen finns och att de finns i många olika former. Jag vill inte lägga skuld på någon som inte ska ha skuld, men männen måste också belysa problemen. Det är ingen hemlighet att en stor majoritet på läktarna är män och jag tror att diskussionen tar fart på riktigt om majoriteten skulle börja yttra sig. Om en person ger mig en negativ kommentar har han förmodligen redan en grundläggande brist på respekt för mig som tjej. Om jag säger ifrån får det viss effekt, men om en annan man från samma supporterskara markerar tror jag att det får en större effekt.
Vad kan vi män göra konkret, tycker du?
– Jag tror att männen måste komma in i diskussionen för att det ska hända något på riktigt. Det kan vara småsaker som att man markerar och säger till om man ser att någon fäller en sexistisk kommentar eller skriker något olämpligt på läktaren. Våga prata om det. Våga ha en öppen diskussion. Gå inte in med fördomar och föreställningar om hur det är. Alla kan göra något och det blir ännu bättre om vi gör det tillsammans.