– Jag är tacksam att jag är uttagen till mästerskapen och jag känner att jag hunnit smälta förra året och kan ta nya tag, säger hon.
Det blev dock ingen succé på årets Europamästerskap. En miss i det korta programmet, där hennes trippel ögel bara blev en dubbel, gjorde att hon hamnade på 17:e plats, och efter friåkningsprogrammet slutade hon totalt på 18:e. En förklaring är den fotskada hon drogs med under hösten, som gjorde att hon tappade en hel del träning. En annan är förkylningen som dök upp under tävlingen.
– Resultatet var inte det bästa, men det var första tävlingen sedan skadan och det var skönt att komma ut på stora tävlingar igen.
Tuff uppgift
VM i japanska Saitama blir en ännu tuffare uppgift för Anita Östlund.
– Som alltid åker jag dit för att göra mitt bästa. Resultatmål sätter jag inte upp. Det har varit några tävlingar nu som inte har varit mina bästa, så det gäller att få tillbaka tron på mig själv och göra ett bra kortprogram.
Damernas kortprogram avgörs redan i dag. Anitas program blir samma som hon hade på EM. Hon och tränaren Andrea Duhony provade lite nytt tävlingarna före VM, men har återgått till det gamla upplägget.
De 24 bästa i kortprogrammet får åka friåkningsprogrammet på fredag. 18-åringen från Landvetters KK är inte längre någon färsk mästerskapsåkare, men hon själv känner inte av någon press från allmänhet och media.
– Nej, den press jag känner kommer från mig själv. Jag försöker att inte tänka så mycket på vad andra tänker.
Efter den något svajiga inledningen på året har Anita fått jobba lite extra med det mentala inför VM. Genom SOK har hon en mental coach.
– Jag får lite övningar och råd. Vi har möten på telefon varje vecka. Sedan har jag min familj och vänner som också är ett väldigt bra stöd.
Går naturprogrammet
Dagarna är fullspäckade för Anita som går i tvåan på naturprogrammet på Kitas gymnasium i Göteborg. För att hinna med elitidrottskarriären är det redan bestämt att hon tar minst fyra år på sig att studera klart. Ofta åker hon direkt från skolan till ishallen i Landvetter och sitter med läxorna i hallens kafé innan träningen börjar.
– Det funkar bra att kombinera skolan och konståkningen. Det är lite tufft ibland, men det gäller att planera.
Tränar sex dagar i veckan
En vanlig vecka tränar hon sex dagar i veckan. Ett till två pass om dagen på is och sedan tillkommer fysträning 4 dagar i veckan.
– Jag ligger på runt 14 timmar på is, fyra timmar fys och en timme dans i veckan, säger hon.
Hoppen har alltid varit Anitas styrka, men hon tycker själv att hon har utvecklats mycket i åkningen och numera även får mer poäng i den artistiska delen.
– Jag har tagit ett extra kliv. Just det var något jag la mycket fokus på när jag var skadad och på lägren i somras, säger hon.
Anita Östlund visste tidigt vad hon ville. Hon började åka skridskor när hon var tre och som tioåring flyttade familjen till Göteborg från Skåne för att Anita skulle få bättre förutsättningar för sin konståkning.
När OS avgörs år 2022 i Kina är Anita Östlund bara 21 år. Men en konståkningskropp håller inte hur länge som helst och det är just detta mästerskap Anita jobbar mot varje dag.
Måste bli bättre
För att ta ytterligare ett kliv är hon medveten om att hon behöver förbättra det mesta. Men Anita är beredd att göra uppoffringarna och jobbet som krävs. Den alpina stjärnan Lindsey Vonn, som nyss avslutat karriären, är en idrottare som inspirerat.
– Det är just hennes målmedvetenhet och hur hårt hon har jobbat.