Agent misstänks rekrytera unga fotbollsspelare med gängpengar
Bild: TT, Privat, Polisen (montage Dagens ETC)
Dagens ETC
Masireh Jadama är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsagenter och mentor för lovande ungdomar. Samtidigt har han tagit emot hundratusentals kronor från gängkriminella. Nu larmar flera källor för att AIK:s ungdomsspelare riskerar att fastna i ett beroendeförhållande till en kriminellt kopplad agentur.
– De kommer inte ur det även om de skulle vilja, säger en källa.
Följ pengarnas väg – från de kriminella gängen till spelaragenten.
Den 3 juni 2023 är den exklusiva restaurangen Josefina på Djurgården i centrala Stockholm välfylld. Här – på krogen som på nätet skryter med “kunglig stämning”, “glittrande kristallkronor” och porträtt av gamla regenter – trängs maktens män. Åtminstone fotbollsvärldens.
Det är födelsedagsfest för Masireh Jadama, agenten som haft en nyckelroll bakom stjärnorna Alexander Isak, Robin Quaison och Yasin Ayari. Spelarförsäljningarna har gjort Jadama till en förmögen man och en eftertraktad kontakt bland dem som vill göra stora pengar på framtidens storstjärnor.
Och de är många. På restaurangen Josefina, framför uteplatsen som vetter mot Djurgårdskanalen, gratuleras han av två kollegor från agentbyrån Universal. Tidigare under dagen var de alla tillsammans på Skytteholms IP i norra Stockholm för att se AIK:s ungdomslag spela match.
Språngbräda in i sportens finrum
Just AIK har Masireh Jadama en speciell relation till. Det var här han knöt till sig Alexander Isak, en av 2000-talets största fotbollsbegåvningar, som inbringade mer pengar än någon svensk tidigare hade gjort när han gick till den tyska storklubben Borussia Dortmund 2017.
Den övergången blev Masireh Jadamas språngbräda in i sportens finrum. Över en natt gick han från en regional spelare till en makthavare på europeisk nivå.
Det är många i AIK väl medvetna om. Så väl spelare som klubbens talangscouter och ungdomstränare vet att Masireh Jadama är rätt man att hålla sig väl med.
På födelsedagsfesten rycker Alexander Milošević, lagkapten i AIK, tag i honom, likaså Robin Quaison, anfallaren som alla AIK:are drömmer om ska vända hem till Solna den dagen han är färdig med att vara utlandsproffs. På plats är också ytterligare en AIK-anställd.
Masireh Jadama ler. Det här är en lycklig kväll. Han fyller 40 år, är en av Sveriges mest framgångsrika i sin bransch och alla är här för att hylla honom. Lagkaptenen i AIK, landslagsanfallaren, agentkollegorna, AIK-företrädaren – och två högt uppsatta gängkriminella.
Styrde knarkhandeln på Järvafältet
På en video som publiceras av festbesökare i sociala medier syns två av polisen välkända män skymta förbi. Den ene ansågs förut vara den näst högst uppsatte i Tysonnätverket, som länge styrde knarkhandeln på Järvafältet, Stockholm.
Den andre har rakad skalle, tjockt skägg och lutar sig fram för att säga något till Jadama. Det är en brottsbelastad man som ingår i det kriminella Ali Khan-nätverket. Den första domen kom när han var 17 år. Sedan dess har han dömts för narkotikabrott, rån och grovt bedrägeri. Av tingsrätten betraktas han som högt uppsatt i den kriminella grupperingen Hjällbonätverket. I andra domar beskrivs hur målsägande är rädda för att vittna mot honom med anledning av hans familjs våldskapital.
AIK:s lagkapten festar med gängledare
Männen från Tyson- och Ali Khan-nätverken har inte bara kriminaliteten gemensamt. Båda driver också mindre bolag inom agentverksamhet. Ingen av dem har några hemsidor eller registrerade klienter. De förekommer heller inte i Svenska fotbollförbundets (SVFF) register över utbetalningar till spelaragenturer.
Men enligt Skatteverkets uppgifter och andra källor har de båda ett samarbete med Masireh Jadama. Det stärks av en bild tagen för några år sedan. Där syns Ali Khan-ledaren bredvid Jadama och dennes agentkollega Predrag Mijatovic under en middag.
På restaurang Josefina festar de kostymklädda gängledarna med landslagets stjärnanfallare Robin Quaison och AIK:s lagkapten Alexander Milošević. Precis som polisen beskriver i en rapport från september 2023 har gängkriminaliteten nästlat sig in i nationalsporten. I det här fallet har den gått via Masireh Jadama.
Blev aldrig fotbollsproffs
Den 29 oktober 1998 bryter elden lös i makedoniska föreningens lokaler på Hisingen. 63 personer omkommer, 200 skadas allvarligt. Ett av tragedins offer är 15-årige Masireh Jadama, en tonårskille som satsar allt på fotbollen. Enligt hans egen utsago är det på sjukhus med 30-procentiga brännskador som det går det upp för honom att han aldrig kommer kunna bli fotbollsproffs.
Istället finner han sitt kall som ungdomsledare. Under 00-talet patrullerar han Bergsjön med Lugna gatan och startar projektet FC Ibra, som ska hålla ungdomar borta från kriminalitet i Hässleholmen, ett av Borås utsatta områden.
Under de åren medverkar han flitigt i media: Sveriges Radio, GT, Göteborgs-Posten. Det är alltid i positiva ordalag och det handlar inte bara om fotboll. För tidningen Såklart Borås berättar han 2011 om en social satsning, FC Ibra, som ska hålla de unga i det utsatta området Hässleholmen på rätt kurs. Arbetsmetoden är att slå två flugor i en smäll genom att anställa före detta kriminella.
– De yngre ser upp till de här killarna. Det gör de oavsett om de är bra eller dåliga. Då är det smartare att göra dem till goda förebilder, säger då Masireh Jadama.
Rekryterat från kriminella miljöer
Men sedan händer något. Både Lugna gatan och FC Ibra blir till rekryteringspooler för gäng. 2009, bara två år efter att Masireh Jadama nattvandrat i Bergsjön, kommer det fram att Lugna gatans värdar, som i många fall rekryterats direkt från kriminella miljöer, läckt information om planerade polisinsatser mot narkotikaförsäljning till gängen. Polisen bryter samarbetet. Sex år senare, 2015, kritiserar polisen FC Ibra. Flera anställda har inte lyckats lämna brottets bana, rapporterar Sveriges Radio.
När misslyckandena blir medialt kända har Masireh Jadama redan lämnat både Lugna gatan och FC Ibra. Han omnämns inte i medias rapportering om de två integrationsprojekten. Istället har han slagit sig in på en ny bana som förmedlare av fotbollsspelare.
På turneringen Gais open övertalar han Chelseascouten Bjarne Hansen att komma och kolla på Lärje/Angereds träningar, där han är sportchef. Hansen hittar och värvar tre unga talanger till storklubbens ungdomslag.
– På sju år hade han bara hittat en spelare från Sverige. Nu hittade han tre stycken på en och samma gång i en liten förort han aldrig hört talas om. Han var väldigt imponerad, säger Masireh Jadama i ett av sina sista mediaframträdanden.
Den tidigare så uppskattade ungdomsledaren försvinner från offentligheten. Några år senare dyker han upp i ett mindre smickrande sammanhang, tätt kopplad till de kriminella gäng han svurit att hålla borta från förortens ungdomar.
Genombrottet kom med Isak
Idag är Masireh Jadama en av Sveriges mest framgångsrika spelaragenter. Hans stora genombrott kom i samband med Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund 2017. Då satte spelaragenturen Universal, som företrädde samtliga parter i övergången, sannolikt svenskt rekord i agentarvode. Enligt Expressen fick agenturen 20 miljoner kronor av övergångssumman. Sedan dess har Masireh Jadama varit inblandad i flera större AIK-övergångar. Även i AIK:s ungdomslag har han många klienter.
Formellt arbetar Masireh Jadama som scout för agenturen Universal. Men flera branschföreträdare berättar att han haft en aktiv roll i flera spelares klubbyten. Ändå har han ingen förmedlarlicens, vilket han förmodligen inte skulle kunna få heller. För en sådan kräver nämligen förbundet att den som söker har ett “oklanderligt rykte”. Något sådant har inte Masireh Jadama. Han figurerar i utkanten av flera rättsfall gällande ekonomisk brottslighet, där gängkriminella varit drivande.
I hans periferi finns ökända gängledare och dömda brottslingar. Det har tidigare rapporterats i Expressen. Men Dagens ETC och Fotboll Sthlm kan nu avslöja täta ekonomiska band mellan Jadama och några av landets farligaste kriminella nätverk.
8,7 miljoner i banköverföringar
Masireh Jadama är inte dömd för brott. Däremot har han utretts av Skatteverket och fått sin inkomst upptaxerad med 6,8 miljoner. Bakgrunden är att ett stort antal spelare under tre tidigare år skickat honom totalt 8,7 miljoner i banköverföringar och swish, vilket Jadama inte tagit upp i sin deklaration. Samtidigt som hans agentur gjort övergångar på över hundra miljoner har Jadama nolltaxerat de senaste tre åren. Men det finns även andra offentliga handlingar som kopplar samman honom med ekonomisk brottslighet. 2017 hördes Jadama som vittne i ett åtal mot några av Göteborgs tyngst belastade gängbrottslingar, i ett mål om penningtvätt där hela femton personer stod åtalade. Flera av dem var kopplade till nätverket runt Eddie Jobe, som varit drivande i den gängkonflikt som i över ett decennium pågått i Biskopsgården.
En fyraårig flicka dödades
2017 hade polisen länge varit intresserade av Jobe-nätverket som misstänks ligga bakom uppmärksammade våldsdåd, som granatattacken mot en lägenhet i Biskopsgården där en åttaårig pojke omkom, och bilbombsmordet i Torslanda, där en fyraårig flicka dödades. Nu hade polisen samlat nog med bevismaterial för att visa hur Jobe-nätverket tvättat sina pengar. Åtalspunkterna för Eddie Jobe gällde grovt penningtvättsbrott, grov utpressning och olaga tvång.
Det var i rättegången till denna härva som Masireh Jadamas namn dök upp. Av en 20-årig medlem i nätverket, sedan dömd för penningtvätt, hade Jadama fått 200 000 kronor insatt på sitt konto. Av en annan 25-årig medlem, sedan dömd för synnerligen grovt narkotikabrott, fick han 100 000 kronor. Av en då 19-årig medlem, senare dömd till livstid för mord, 251 000 kronor insatt på ett konto hos den exklusiva klockbutiken Nymans ur i centrala Stockholm.
Pengarna kommer från nätverkets bedrägerier och utpressningar. I meddelanderutan till överföringen skrev gängmedlemmen “Masse”, vilket är Masireh Jadamas smeknamn.
Att ta emot stora stora summor pengar utan göra efterforskningar på varifrån de kommer kan vara brottsligt, men Masireh Jadama var alltså bara kallad att vittna. Skälet, enligt åklagaren, var att målet redan var mycket stort, med hela 15 åtalade som misstänktes vara drivande i gängkonflikter. Mer perifera figurer som Jadama utreddes därför inte närmare.
”Omöjligt för mig att veta”
När Jadama hörs som vittne i målet är han fåordig och svävande. Han säger sig inte känna till namnen på de medlemmar i Jobe-nätverket som fört över pengar till honom. Fallet lades sedan under uppmärksammade former ned i Göteborgs tingsrätt och de 15 åtalade gick fria från åtalen om penningtvätt, varför Masireh Jadamas inblandning inte utreds närmare. Längre än de diffusa svaren om att “det är omöjligt för mig att veta och ha koll på om de är ärliga eller inte” kommer inte den som läser igenom målets förundersökning.
Men Jadamas inblandning stannade inte vid att bara ta emot pengar från Jobe-nätverket. En vecka efter att han hade tagit emot 100 000 kronor från knarksmugglaren skickade Jadama över 93 000 kronor till en annan gängkopplad man som vi kallar Robert. Även han är stamkund på den exklusiva klockbutiken Nymans ur. De 93 000 kronorna, tillsammans med en insättning till Masireh Jadamas konto på klockbutiken och 46 000 kronor i kontanter, finansierade köp av en Rolexklocka.
Hamnade mellan stolarna
För klockköpen dömdes Robert för grov näringspenningtvätt i Södertörns tingsrätt. Tingsrätten menade att han inte undersökte pengarnas ursprung tillräckligt noggrant och bidrog till att göra svarta pengar vita. Masireh Jadama hördes inte i målet och var inte misstänkt för brott. Skälet, enligt åklagaren, var att utredaren i Stockholm inte kände till utredningen mot Jobe-nätverkets penningtvättshärva i Göteborg.
Jadamas affärer verkar ha hamnat mellan stolarna trots att polisen, enligt källor, länge misstänkt att pengar från kriminella nätverk har gått in i hans agentverksamhet. Detta eftersom Jadama är välkänd i fotbollsbranschen för att använda just klockor för att knyta till sig unga fotbollstalanger. Pengarna från Jobe-nätverkets bedrägerier och utpressning användes alltså för att finansiera delar av Jadamas spelarförmedling. Spåren från Roberts klockköp leder tillbaka till AIK.
Tyngsta narkotikanätverket
Till att börja med swishar Jadama Robert sammanlagt 37 500 kronor under våren 2017. Samtidigt swishar Robert vid ett tillfälle en mindre summa till Dickson Etuhu, den före detta Universalagenten som var drivande i att knyta Alexander Isak till Universal och fick två miljoner kronor i samband med övergången till Borussia Dortmund. Dessutom swishar Robert pengar till en man vars namn är okänt för allmänheten, men som den som följt den organiserade brottslighetens framfart studsar till på.
Det tillhör en 35-åring som är fälld i tingsrätten och friad i hovrätten för näringspenningtvätt och utpekad av polisen som näst högst uppsatt i det kriminella nätverket Tyson som av Expressen 2019 beskrev som ett av det tyngsta narkotikanätverken i Västerort.
Sedan några år tillbaka driver han en fotbollsagentur. Det är i den egenskapen han figurerar i Skatteverkets utredning mot Masireh Jadama, som slutade med att Jadama blev upptaxerad med 6,8 miljoner kronor. I utredningen beskrivs att han samarbetar med Jadama, och hur de setts tillsammans i samband med en spelarövergång.
Umgås med AIK:s ungdomstränare
Här blir också kopplingarna till AIK allt tydligare. På bilder från sociala medier syns 35-åringen, som vi kallar Tyson-mannen, umgås med den ungdomstränare i AIK som av källor pekas ut som samarbetspartner till Universal. Parallellt med sin roll som ungdomstränare har han erbjudit extraträning till just Universals talanger – oavsett om de spelar för AIK eller inte. Tyson-mannen syns också på flera bilder med före detta och nuvarande spelare i AIK.
Enligt källor till Dagens ETC och Fotboll Sthlm är Masireh Jadamas kriminella kopplingar inget som man talar högt om i AIK. Förlorarna på upplägget är föreningens ungdomsspelare, enligt en källa som tidigare arbetat i AIK. Med bakgrund av agenturens inflytande i klubben känner sig många ungdomsspelare tvungna att arbeta med Jadama.
– Det är viktigt att rikta besvikelsen åt rätt håll, för det är ungdomar vi pratar om här. Det finns ungdomar som kan tyckas tjäna på det här, prioriteras, flyttas upp och så vidare, men de kanske inte heller alltid har det så lätt. De är kopplade till personer med grova kriminella kontakter och det vet de ju om. De kommer inte ur det enkelt även om de skulle vilja. Hur ska de byta agent om de vill göra det, säger uppgiftslämnaren.
”Svarta och blodröda pengar”
Också inom rättsväsendet är intresset svalt för frågan. Sedan polisen lade ned Aktionsgrupp Idrott (AGI), som jobbade riktat mot idrottsbrottslighet, har liten uppmärksamhet ägnats åt kriminell infiltration i sportens värld.
Fredrik Gårdare, som ledde AGI och nu arbetar på tankesmedjan Tryggare Sverige, vill inte kommentera särskilda fall eller specifika individer i granskningen. Däremot är han väl införstådd med problematiken.
– Infiltration, korruption, manipulation och annan otillåten påverkan med kriminella avsikter inom fotbollen, och alla idrotter, är mycket allvarligt, säger Fredrik Gårdare i ett mejl.
Nätverkens infiltration innebär risker för ledare, domare och idrottsföreningar, säger Gårdare. Det krockar också med idrottens värdegrund om ”fair play” i matcher och tävlingar.
– Det är dessutom mycket allvarligt när pengar från svensk fotboll går in i kriminella nätverks näringssystem. Och åt andra hållet då svarta och blodröda pengar såväl tvättas som går in i svensk idrotts ekonomiska processer.
Vilka risker finns och vilka är de främst drabbade?
– Vi har allt från förra veckans mord på en fotbollsanläggning, försök att rekrytera barn från fotbollsträningar till förstörd fotbollskarriär för spelare, ledare och domare efter våld, hot och matchfixning, säger Fredrik Gårdare.
Förra veckan publicerade polisen en rapport om idrottskorruption. Den dystra lägesbilden utgjordes bland annat av “oseriösa förmedlare” med täta band till nätverkskriminella. I pressutskicket om rapporten skrev polisen att en “ny arbetsgrupp” ska upprättas för att komma till bukt med problematiken.
Enligt Dagens ETC:s och Fotboll Sthlms uppgifter är det dock inte en arbetsgrupp i samma mening som gamla AGI som åsyftas, utan en vanlig utredning i det hårt pressade Noas regi.
Finns stora kryphål
Inom Svenska fotbollförbundet är Masireh Jadamas kriminella kontakter ingen okänd fråga. Men eftersom han valt att inte skaffa förmedlarlicens kan han ställa sig utanför systemet och kommer undan förbundets disciplinåtgärder. Istället sätter förbundet sitt hopp till självsanering bland klubbarna och Fifas nya agentregelverk som nyligen trädde i kraft.
Men enligt bedömare finns stora kryphål som kan utnyttjas av oseriösa förmedlare. Trots kopplingarna till kriminella gäng fortsätter Masireh Jadama arbeta med minderåriga spelare.
I augusti 2023 läggs en bild upp på sociala medier. Där syns Jadama tillsammans med föräldrar till ungdomsspelare i AIK:s akademi. Pojkarna ska allihop strax göra sina första riktiga landskamper. De är 15 år gamla.
Robin Quaison avböjer kommentar. Vi har i flera månaders tid sökt Masireh Jadama.
Granskningen är ett samarbete mellan Fotboll Sthlm och Dagens ETC. Eigil Söderin är grävredaktör på Dagens ETC och Viktor Asp är reporter på Fotboll Sthlm.