För många är Adventsspelen den första tävlingen på friidrottens inomhussäsong, som inleds på riktigt från 1 november.
– För några år sedan var vi först ut i hela Sverige på den här delen av säsongen. Då var vi väldigt stora. Men andra klubbar har också kommit på att det går att tjäna pengar på egna arrangemang. Det är nästan det enda sättet att tjäna pengar, från anmälningsavgifter och kaffepengarna, säger Utby IK:s idrottskonsulent Curt-Roland Ljung.
Viktigaste intäktskällan
För arrangörsklubben Utby IK har tävlingen utvecklats till den enskilt viktigaste intäktskällan. Det kostar 85 kronor per start och vanligtvis är en deltagare med i uppemot fyra grenar. Storleken på avgiften är ”branschstandard”.
– För vissa blir det dyrt, men det är ju klubbarna som betalar.
Vad betyder tävlingen för Utby IK som klubb?
– Den är jätteviktig. Det är de pengarna vi kan få in till vår verksamhet. Långloppen och Göteborgsvarvet är de största som finns. Vi är bland annat med i Midnattsloppet. Tävlingar generellt är viktiga för klubbarna. Det är grundstommen för att vi ska kunna överleva.
Bara anmälningsavgifterna nu i helgen ger UIK en intäkt på runt 150 000 kronor.
– Så är det. Sedan har vi ju kafé och allt möjligt, så vi drar in ännu mer. Och visst finns det utgifter. Vinsten blir nog ungefär 150 000 kronor.
Hårdare konkurrens
Konkurrensen om deltagarna har hårdnat, berättar Curt-Roland Ljung. Adventsspelen är långt ifrån den ena friidrottstävlingen för ungdomar den här delen av året.
– Förr fanns Adventsspelen och så fanns Julklappsjakten, två veckor efter oss. Vi var de enda i hela Västsverige. Nu är det massa andra tävlingar också. Men vi är fortfarande bland de allra största.
I år är 600 ungdomar anmälda och det blir runt 1 700 starter.
– Deltagarantalet har gått ner på grund av konkurrensen. Numera är det tävlingar varenda helg, mer eller mindre. Barnen vill säkert tävla så mycket de bara kan, men ledarna orkar ju inte att vara med varenda helg. Då blir det för mycket.
Parallellt med den ökade konkurrensen från andra friidrottstävlingar finns den ständiga utmaningen att andra idrotter lockar, men också ett minskande engagemang för ideellt föreningsarbete, berättar Curt-Roland Ljung. Utby har 200 medlemmar i dagsläget.
– Utan de som ställer upp skulle vi vara tvungna att ge upp. Vi måste ha de ideella krafterna. Det är väldigt tufft att driva en friidrottsförening idag.
Samtidigt ser det bra ut rekryteringsmässigt.
– Många ungdomar vill vara med. Jag tycker att framtiden ser ljus ut.