– Vi kör hela sommaren, till slutet av augusti, säger han mellan tuggorna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vi småpratar lite om skejtkulturen i Göteborg och David Sten berättar att det händer mycket i parken nu under sommaren.
– Igår hade vi batikfärgning. Då fick man prova på hur det funkar och kunde få färga sin egen t-shirt. Ibland kör vi grillkvällar. Det händer mycket trevligt här.
Skejtskolan är populär, och dessutom har antalet tjejer som åker ökat rejält de senare åren.
– Det har ju traditionellt varit en grabbig grej, men det går åt rätt håll. På skejtskolan är det ungefär fifty fifty, och ibland har vi haft fler tjejer än killar som dyker upp, säger David Sten.
"Ska vara kul att skejta"
Det är fortfarande mest unga killar som åker, men trenden pekar mot allt större spridning.
– Det har ju kommit många duktiga tjejer på tävlingar, även i klasser där det förut bara var killar som åkte, säger David Sten.
Caroline Forselius ansluter till samtalet. Hon arbetar också som fritidsassistent vid parken, har skejtat i ungefär fem år och tycker att friheten är det bästa.
– Det finns inget tvång och det är så spontant. Man bara tar brädan och rullar. Inga träningar och sånt. Det ska vara kul att skejta. Gör man det av någon annan anledning så ska man inte hålla på, säger hon.
Vilka är det som kommer till parken och åker?
– Det är folk i alla åldrar, mellan 4 och 55, säger David Sten och fortsätter:
– De som kör sparkcyklar är oftast yngre. Vi har en del som kör cykel och bmx men tyvärr är inte böjarna så bra anpassade för dem. De som hänger här regelbundet och åker mycket är i regel skejtare.
"Det är ju så skönt häng här. Man behöver inte ens åka."
En ung kille med bräda och hjälm, 10-årige Ingmar Fagering, slår sig ned vid bordet med en våffla på tallriken.
– Som Ingmar här till exempel, han är nog här tio timmar om dagen och har blivit riktigt duktig, säger David Sten och klappar till Ingemar lite lätt på hjälmen.
Just att det är en mötesplats för alla är något som är viktigt att lyfta fram för de som jobbar i parken. I arbetet ingår att främja och jobba för jämlikhet, såväl mellan kön som mellan åldrar, samt motverka alla former av segregation.
– Hit kommer folk från Angered och hänger med folk från Saltholmen, och det är inga konstigheter. Det känns inte som att det är så vanligt annars, säger David Sten.
Just nu pågår även förberedelser för ett lite större arrangemang. Den 2 september är det dags för festivalen Action i Parken - Gbg Bowl Games. Då samlas skejtare och andra intresserade för att dels lyssna till musik, men även för att titta på eller delta i en tävling av det lite större slaget.
– Det blir en del internationella åkare, ett par från USA, några danska och norska åkare, men framförallt kommer de allra bästa svenska åkarna att vara med och köra, säger David Sten.
"Alla är välkomna"
Närmsta veckorna är det dock sommaraktiviteter som står på schemat. Och parken är beredd på att ta emot den som önskar titta förbi.
– För någon dag sedan var det ett gäng från Georgien som kom hit. De var här för Gothia cup. De lånade brädor och hjälmar och körde lite. Och det är så det är här, man kommer hit och möter nytt folk. Allt är väldigt organiskt, säger David Sten.
Just spontaniteten genomsyrar atmosfären och upplägget vid actionparken. Även skjetskolan är fri att dyka upp till när och om man vill. Ingen föranmälan krävs.
– Det är bara att komma. Alla är välkomna, säger David Sten.
Caroline Forselius fyller i:
– Sedan är det ju så skönt häng här också. Man behöver inte ens åka. Det är lika kul att komma hit och ta en kopp kaffe, pyssla lite eller bara sitta och sola, säger hon.