Hoppa till innehållet

Vinägerreduktion på dragon och schalottenlök

Koka ihop vitvinsvinäger med kryddor och lök. Reduktionen kan du sedan använda för att snabbt göra en bearnaisesås. Eller blanda med någon god olja för en salladsdressing. Förvara den i en ren eller steriliserad glasburk med lock i kylen. Reduktionen håller ett par månader. Nästa vecka gör vi bea på Mathias Dahlgrens vis.

 

 



 

En rejäl sats

  • 8 schalottenlökar, skalade
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • ½ grön chili (knappt)
  • 50 g färsk fransk dragon
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6 svartpepparkorn, grovt krossade
  • 6 dl vitvinsvinäger

Ur boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)

  1. Finhacka lök och vitlök. Skiva chilin.
  2. Skär dragonen, även kvistarna, grovt. 
  3. Lägg lök och kryddor i en kastrull, tillsätt salt, socker och peppar och häll i vinägern. 
  4. Koka upp och reducera tills hälften av vinägern återstår.
  5. Häll upp reduktionen på en ren eller steriliserad glasburk med lock och förvara i kylen. 

Du kanske även gillar