![Viltpanna högst upp i bild, samt limepanna från samma bok.](https://cdn.publisher-live.etc.nu/swp/uc3g8l/media/20250205080240_aee7ea7491b39d2472aae96e94a5b3a04fb7885a4456760e1bc1d85e8bd5ae5f.jpg)
Vegansk viltpanna
Denna panna kommer ursprungligen från min svärmor och är grunden till alla de olika viltgrytor som jag lagat därefter genom åren. Enbär, timjan och svarta vinbär är en klassisk kryddkombination som ger smaken av vilt och skog. Testa den gärna i en gryta, i biffar eller i en marinad vetja!
![](https://etc-utveckling.fra1.digitaloceanspaces.com/superdesk/2025020310020/4eb819764318213546347d2a6f4f7347efcddc2b817ae955da39ce895daef3a2.jpg)
2 portioner
- 150 g champinjoner
- 6 enbär
- 300 g valfritt vegokött
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl havregrädde
- 2 dl vatten
- 2 msk svartvinbärsgelé
- 1⁄2 msk kinesisk soja
- salt och svartpeppar
- rapsolja, till stekning
Till servering:
- valfri potatis, t.ex. klyftpotatis eller mos
- ev. kruspersilja
Ur boken Jävligt god vegomat! av Gustav Johansson (Bonnier Fakta)
- Skär champinjonerna i halvor eller klyftor, beroende på storlek. Krossa enbären lätt med sidan av kniven.
- Hetta upp rapsolja i en stekpanna och fräs vegokött, champinjoner, enbär och timjan tills champinjonerna slutat släppa vätska och både de och vegoköttet fått lite färg.
- Tillsätt havregrädde, vatten, svartvinbärsgelé och soja. Låt koka i 5–10 minuter tills smakerna gått ihop och allt ser härligt krämigt ut. Smaka av med salt och peppar och servera med din favoritpotatis. Garnera med lite persilja om du vill.