Hoppa till innehållet

Ugnsbakat gult zucchiniris

Det här är en allt-i-ett-rätt som sköter sig själv i ugnen. Zucchinins subtila sötma möter det kryddiga bakade riset som har ett krispigt täcke på toppen. Enklare kan det inte bli att få till en god risrätt som faktiskt har lite av allt, både när det gäller smak och konsistens.

 

4-6 portioner

  • 3 dl basmatiris
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 medelstor zucchini, riven
  • 3 dl kokta kikärtor (ca 200 g), avrunna
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 ½ tsk sju kryddor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk salt
  • 6 dl grönsaksbuljong, kokande
  • 25 g smör
  • chiliflingor


Servera med:

  • färsk oregano eller bladpersilja
  • grekisk yoghurt
  • grönsallad


Ur boken Salt & tahini – gröna rätter att samlas kring av Seiran Poon (Bonnier Fakta)

  1. Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart, blötlägg sedan 30 minuter. Häll av vattnet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Lägg riset i en ugnsform (ca 23 x 33 cm) och tillsätt övriga ingredienser förutom smöret. Blanda väl.
  4. Klicka ut smöret i små bitar i formen. Tillaga riset i mitten av ugnen ca 35 minuter eller tills riset är genomkokt. Toppen ska bli lite krispig men riset under ska vara mjukt.
  5. Fluffa upp en del av riset med en gaffel och lämna resten av den krispiga ytan på toppen synlig.
  6. Toppa med oregano och servera med yoghurt och en grönsallad.

Du kanske även gillar