Hoppa till innehållet

Ugnsbakad lök – med ostkräm

Lök som bakas länge i ugn blir söt och krämig. Ostkrämen av parmesan och vitvinsvinäger balanserar sötman med sin syra. Servera ett gott bröd till, gärna surdegsbröd.

 


4 portioner

  • 4 stora gula lökar, ca 800 g
  • 1 msk finhackad timjan
  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g parmesan, finriven
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt och svartpeppar 

Ur boken  Vardagsvego av Maria Zihammou (Bokförlaget Semic)

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär av rotfästet i botten på lökarna och ställ dem i en ugnsfast form. 
  2. Smält  smöret och blanda med olivolja och ringla över lökarna. Krydda med timjan och flingsalt. 
  3. Sätt in lökarna i mitten av ugnen och baka dem ca 1 timme, tills löken är riktigt mjuk. 
  4. Ta ut formen. Höj värmen till 200 grader. Snitta lökarna i toppen och tryck till så att det blir en öppning.  
  5. Blanda crème fraiche med salt, peppar och hälften av parmesanen. Fördela 1 msk vinäger över varje lök och klicka ut ostkrämen. Toppa med resten av den rivna  osten. Baka ytterligare ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.

Du kanske även gillar