
Ugnsbakad lök – med ostkräm
Lök som bakas länge i ugn blir söt och krämig. Ostkrämen av parmesan och vitvinsvinäger balanserar sötman med sin syra. Servera ett gott bröd till, gärna surdegsbröd.

4 portioner
- 4 stora gula lökar, ca 800 g
- 1 msk finhackad timjan
- 1 dl crème fraiche
- 50 g parmesan, finriven
- 4 msk vitvinsvinäger
- 50 g smör
- 2 msk olivolja
- Flingsalt och svartpeppar
Ur boken Vardagsvego av Maria Zihammou (Bokförlaget Semic)
- Sätt ugnen på 150 grader. Skär av rotfästet i botten på lökarna och ställ dem i en ugnsfast form.
- Smält smöret och blanda med olivolja och ringla över lökarna. Krydda med timjan och flingsalt.
- Sätt in lökarna i mitten av ugnen och baka dem ca 1 timme, tills löken är riktigt mjuk.
- Ta ut formen. Höj värmen till 200 grader. Snitta lökarna i toppen och tryck till så att det blir en öppning.
- Blanda crème fraiche med salt, peppar och hälften av parmesanen. Fördela 1 msk vinäger över varje lök och klicka ut ostkrämen. Toppa med resten av den rivna osten. Baka ytterligare ca 10 minuter tills osten smält och fått fin färg.