Spanakópita, Spenatpaj
En matig filodegspaj där fetaosten blandas med purjolök och spenat. Du kan använda färsk eller fryst spenat, men eftersom det går åt ganska mycket är det enklare och billigare med fryst.
Ur boken Grekisk mat av Sara Berg
Ingredienser
10 PORTIONER
- 8 ark filodeg
- 450 g fryst bladspenat, tinad
- 1 purjolök, finskivad
- 2 msk + 1/2-1 dl olivolja
- 300 g fetaost, smulad
- 1 ägg
- 1/2-1 tsk salt
- 1/2 tsk nymald svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft. Fräs purjolöken i 2 msk olivolja tills den mjuknar. Tillsätt spenaten och låt fräsa tills vätskan kokat bort helt, omkring 10 minuter. Låt svalna lite.
- Pensla en rund form, 24 cm i diameter, eller en mindre gratängform med olivolja och lägg 1 ark filodeg så det hänger över kanten, det får gärna vara lite skrynkligt i botten. Pensla med olivolja och gör likadant med 3 ark till.
- Blanda spenatröran med ost och ägg i en bunke och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i formen och vik över degen som hänger utanför. Lägg på de sista 3 degarken, ett åt gången, och pensla dem med olivolja. De ska inte hänga över kanten. Grädda pajen mitt i ugnen cirka 45 minuter. Låt stå en stund eller servera direkt.
- Pajen är lite lös precis när den tas ur ugnen, men den sätter sig om den får vila en stund. Bryr man sig inte om perfekt snittyta kan den ätas direkt. Finns det flera olika sorters filodeg i butiken, så välj den tunnaste. Det gör pajen lättare och frasigare. Som huvudrätt räcker den till 4–6 personer, som mezerätt till dubbelt så många.