Hoppa till innehållet

Skärbönor med vitlök och chili

Med inspiration från kinesiska wokade långbönor wokar jag skärbönorna i en umami-stinn sås – snabbt för att behålla krispigheten. Den här rätten svängs ihop på nolltid och serveras med ris eller som tillbehör. Det fungerar lika bra med haricots verts eller andra gröna bönor beroende på säsong och tillgänglighet.

4 små portioner

  • 1 msk ljus sojasås
  • 1 1/2 tsk mörk sojasås
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 msk rapsolja
  • 2 tsk sesamolja
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 medelstark färsk röd chili, fint skivad
  • 1-2 tsk chiliflingor
  • 300 g skärbönor, skurna diagonalt i 4–5 cm långa bitar

Garnera med:

  • 1 salladslök, finhackad
  • 1 tsk sesamfrön, rostade


Ur boken Salt & tahini av Seiran Poon, Bonnier Fakta

  1. Vispa ihop sojasås, risvinäger och socker i en liten skål, ställ såsen åt sidan.
  2. Hetta upp rapsolja och sesamolja i en stor panna eller wokpanna. Fräs vitlök och färsk chili under omrörning 10–15 sekunder.
  3. Tillsätt sås och chiliflingor under omrörning, tillsätt bönorna efter ca 15 sekunder. Woka/stek på medelhög värme i ett par minuter tills bönorna börjar få färg men inte är helt mjuka. Jag gillar dem lite krispigare.
  4. Toppa med salladslök och sesamfrön vid servering.

Du kanske även gillar