Shakshuka med smörbönor och ägg
Det här är en färgstark rätt för brunchen eller för den som vill ha något riktigt matigt på morgonen. Du kan välja grönsaker efter vad du råkar ha hemma. Paprika finns ofta i originalet men andra lite söta tillskott som morot, palsternacka och vitkål passar också bra. Den som vill åt paprikasmaken kan klicka i ett par skedar ajvar mot slutet – det ger även extra fin färg. Servera gärna gott bröd till shakshukan att suga upp såsen med.
4 PORTIONER
- 3 dl kokta stora, vita bönor eller 1 tetra konserverade (à ca 400 g)
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- oliv- eller rapsolja att steka i
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk paprikapulver
- 4 dl fintärnade eller strimlade grönsaker, t ex morot, palsternacka och/eller vitkål (ca 150 g)
- 800 g krossade tomater
- salt och peppar
- ev 2 msk ajvar, het eller mild (om du vill åt paprikasmaken)
- 4 ägg
- Gott till: färska örter, t ex persilja eller koriander och bröd
1. Skölj bönorna om de är konserverade och låt dem rinna av.
2. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en vid stekpanna eller gryta och stek lök och vitlök mjuk på medelvärme utan att det tar färg. Strö på kryddorna och tillsätt lite mer olja om det ser torrt ut.
3. Tärna eller strimla de grönsaker du vill ha och lägg i pannan i takt med att de blir klara.
4. Häll i de krossade tomaterna och koka upp. Låt sjuda runt 10 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka. Rör om då och då så att grytan inte bränns vid. Häll i bönorna mot slutet och låt dem bli genomvarma.
5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt ajvar.
6. Gör en liten fördjupning med en sked i grytan och knäck i ett ägg. Gör likadant med resterande ägg. Lägg på ett lock och låt sjuda i 6–7 minuter, tills äggen blivit så fasta som du önskar ha dem. Håll lite koll så att grytan bara sjuder, inte kokar – då blir resultatet bäst.
7. Har du någon färsk ört hemma kan du hacka den och strö över. Servera direkt, gärna med bröd!
Ur boken: Maxa, mer näring för pengarna
Sara Ask Norstedts