Rostad röd paprika – med marconaströssel
Den rostade paprikan är basen, och över alltihop strösslar jag marconamandlar. Basilikan blommar ut fint i den här trevliga rätten.
4 portioner som tillbehör
- 2 röda paprikor, fintärnade
- 1 stor gul lök, finhackad
- 1 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor, finrivna
- 3 msk passerade tomater
- 1 citron, finrivet skal och pressad saft
- 1 msk strösocker
- 10 kalamataoliver, urkärnade och kvartade
- 3 msk kapris
- 1 kruka basilika, grovhackad
- 1 ½ dl krossade marconamandlar
- 4 msk fin olivolja
- salt och nymald svartpeppar
Ur boken Smaker: örter & kryddor av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur)
- Stek paprika och lök i olivolja i en panna tills de är mjuka.
- Tillsätt vitlök och passerade tomater och låt koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt citronskal, citronsaft, socker, oliver, kapris och basilika. Vänd runt allt och smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp på fat, toppa med mandel och ringla över extra fin olivolja.