Risotto med nässlor
När en risotto är sådär härligt krämig och riset fortfarande lite al dente, då vet man att den är perfekt. Det här är ett recept på en precis så perfekt risotto – med smak av gröna nässlor.
Ur boken Allt gott av Cēna Atelier, Natur & Kultur.
4 portioner, 30 minuter
- 4 dl risottoris (gärna carnaroli)
- 4 msk kyckling- eller grönsaksfond
- ca 13 dl vatten
- 2 schalottenlökar
- 2 dl torrt vitt vin
- 150 g förvällda nässlor
- 2 dl finriven parmesan
- olivolja
- salt, svartpeppar
- Koka upp fond och vatten, låt sjuda. Skala och finhacka löken och fräs i 2 msk olja i en gryta. Tillsätt riset och fräs tills det börjar bli glansigt och transparent. Tillsätt vinet och låt koka in.
- Tillsätt fonden i omgångar och låt det koka in i riset under omrörning 15–20 minuter. När riset känns mjukt, tillsätt nässlorna och ytterligare lite fond så det blir riktigt krämigt. Risotton ska vara lös.
- Ta av från värmen och rör ner parmesan. Smaka av med salt och peppar. Ringla över olja och toppa gärna med extra parmesan.