Hoppa till innehållet
BILD: SIMON BAJADA

Riktigt bra tomatsås

Hemligheten bakom en god tomatsås är tid. Oavsett om du väljer färska eller konserverade tomater så behöver de koka ett tag.

 

6-8 portioner

  • 1,5 kg passerade tomater
  • 2 schalottenlökar, finskivade
  • 1 dl olivolja 
  • 2 vitlöksklyftor 
  • 1–2 peperoncino (eller annan medelstark chili)
  • 1 näve basilikablad 
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Valfri pasta


Ur boken Pasta wizard av Oskar Montano (Natur & Kultur)

  1. Stek försiktigt lök, vitlök och chili i lite olja i en panna tills de är mjuka.
  2. Tillsätt tomaterna och lite vatten. Koka upp och låt puttra en timme. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock. Rör om då och då.
  3. Avsluta med att röra i basilika och smör. Smaka av med salt.
  4. Blanda tomatsåsen med pastan och parmesan

Du kanske även gillar