Riktigt bra tomatsås
Hemligheten bakom en god tomatsås är tid. Oavsett om du väljer färska eller konserverade tomater så behöver de koka ett tag.
6-8 portioner
- 1,5 kg passerade tomater
- 2 schalottenlökar, finskivade
- 1 dl olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- 1–2 peperoncino (eller annan medelstark chili)
- 1 näve basilikablad
- 2 msk smör
- Salt
- Valfri pasta
Ur boken Pasta wizard av Oskar Montano (Natur & Kultur)
- Stek försiktigt lök, vitlök och chili i lite olja i en panna tills de är mjuka.
- Tillsätt tomaterna och lite vatten. Koka upp och låt puttra en timme. Tillsätt vatten om såsen blir för tjock. Rör om då och då.
- Avsluta med att röra i basilika och smör. Smaka av med salt.
- Blanda tomatsåsen med pastan och parmesan