Hoppa till innehållet

Purjolökssoppa med getost och björnbärssticks

Björnbär mognar sent och gillar att leka med annat de delar säsong med. Det är för övrigt en bra tumregel när det kommer till frukt och bär överlag, eller för alla typer av råvaror faktiskt.

 

4 portioner

  • 1 stor purjolök
  • 2 mjöliga potatisar
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 dl kall vispgrädde
  • 1 rektangulärt ark färsksmördeg, ca 250 g
  • 100 g getost
  • 20 björnbär
  • 3 msk hackad färsk rosmarin
  • salt, nymalen svartpeppar 
  • ätliga blommor, till garnering
  • olivolja till stekning + att droppa över

Ur boken Frukt & bär A-Ö av Paul Svensson (Bonnier Fakta)

  1. Skär purjolökens gröna del i skivor. Skölj noga och lägg i en kastrull.
  2. Skala och skiva potatisen. Lägg ner i kastrullen och häll i mjölk och vatten. Salta och peppra. Koka på hög värme under lock tills potatisen är mjuk. 
  3. Mixa direkt och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med lite mer salt.
  4. Skär den vita delen av purjolöken i skivor och fräs den mjuk i olja i en panna. Smaka av med salt och peppar.
  5. Värm ugnen till 200 grader med varmluft.
  6. Skär smördegen i 2 cm breda längder. Fördela det vita på purjolöken över längderna och smula över getost.
  7. Dela björnbären och kläm fast dem med jämna mellanrum på smördegslängderna. Strö över rosmarin.
  8. Baka i ugnen tills smördegen är gyllene och krispig. 
  9. Ta ut, droppa över olja och salta och peppra. Låt svalna i ett par minuter. 
  10. Servera soppan varm – gärna med några droppar olivolja – tillsammans med smördegssticksen.

Du kanske även gillar