PUMPASALLAD MED SVARTKÅL, FIKON & HONUNGSVINÄGRETT
Med sin matighet är pumpa en perfekt ingrediens i vilken sallad som helst. Den är till exempel utbytbar mot potatis i alla slags potatissallader, men särskilt gott är det med rostad pumpa. I denna varma sallad möter pumpans karamelliserade sötma lättbakade fikon, fetaost, valnötter och svartkål. Bäst passar en fast och nötig pumpa.
Ur boken Pumpa, mat, odling & mastodonter av Alva Herdevall och Anders Rydell
Natur & Kultur
2 portioner
- 500 g pumpa, t ex ’Uchiki kuri’, ’Australian butter’ eller butternut
- 1 msk + 2 msk honung
- 1 msk + 2 msk olivolja
- 6 fikon, halverade
- 300 g svartkål eller annan kål
- 30 g valnötter
- 80 g fetaost
- 2 msk äppelcidervinäger
- olivolja
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft.
Dela pumpan, ta bort fröna och skär pumpan i 2–3 mm tunna skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och pensla med olja. Baka mitt i ugnen cirka 10-15 minuter tills pumpan är gyllenbrun och mjuk.
Sänk värmen i ugnen till 175 grader. Rör samman 1 msk honung och 1 msk olivolja och pensla fikonen i en liten ugnsform. Baka mitt i ugnen 10 minuter.
Skär bort de grövsta stjälkarna på kålen. Dela stora blad men behåll gärna kålen i större bitar. Stek kålen lätt i olivolja i stekpanna tills den är mjuk men inte krispig.
Blanda 2 msk olivolja, 2 msk honung och 2 msk äppelcidervinäger till en vinägrett. Smaka av med salt och peppar. Rosta valnötterna lätt i stekpanna.
Blanda pumpa, fikon, feta, och valnötter med vinägretten.