POLENTA AUX QUATRE FROMAGES
Polenta med fyra sorters ost.
Ur boken
Chez Bettys Provence
Linus Ahlstedt, Mikael Gröndal, Jesper Kling
NATUR & KULTUR
4 portioner
Ost
- 50 g getost, sainte-maure
- 50 g alpost, beaufort
- 50 g grönmögelost, roquefort
Polenta
- 4 dl vatten
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk havssalt
- 50 g smör
- 100 g stenmald polenta, inte snabbvarianten
- 100 g parmesanost, riven
Garnering
- olivolja
- nymald svartpeppar
- espelettepeppar
- timjan, plockad
Bouquet garni Kryddbukett
- 1 stjälk blekselleri med blad
- 4 kvistar bladpersilja
- 4 lagerblad, helst färska på kvist
- 8 kvistar timjan
- 2 stora gröna purjolöksblad
Tillagning
Arrangera örterna i Kryddbukett (Bouquet garni) och slå in som ett paket i purjolöksbladen. Bind ihop med stekgarn.
Koka upp vattnet till polentan med vitlöksklyftor, kryddbukett, salt och hälften av smöret i en kastrull. Koka försiktigt cirka 10 minuter. Lyft bort vitlöken och kryddbuketten.
Vispa i polentan och koka på låg värme under ständig omrörning cirka 40 minuter, tills polentan är krämig. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ner resten av smöret och parmesanen i polentan. Dela resten av ostarna i mindre bitar. Lägg upp polentan i fyra ugnssäkra formar och fördela osten ovanpå.
Servering: Ställ in formarna mitt i ugnen och ta ut dem när osten har smält lätt. Ringla över olivolja, dra några varv med pepparkvarnen och strö över espelettepeppar och timjan. Servera genast.