Hoppa till innehållet

POLENTA AUX QUATRE FROMAGES

Polenta med fyra sorters ost.

Ur boken 

Chez Bettys Provence

Linus Ahlstedt, Mikael Gröndal, Jesper Kling

NATUR & KULTUR

4 portioner

Ost

  • 50 g getost, sainte-maure
  • 50 g alpost, beaufort
  • 50 g grönmögelost, roquefort


Polenta

  • 4 dl vatten
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk havssalt
  • 50 g smör
  • 100 g stenmald polenta, inte snabbvarianten
  • 100 g parmesanost, riven


Garnering

  • olivolja
  • nymald svartpeppar
  • espelettepeppar
  • timjan, plockad


Bouquet garni Kryddbukett

  • 1 stjälk blekselleri med blad
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 4 lagerblad, helst färska på kvist
  • 8 kvistar timjan
  • 2 stora gröna purjolöksblad

Tillagning 

Arrangera örterna i Kryddbukett (Bouquet garni) och slå in som ett paket i purjolöksbladen. Bind ihop med stekgarn. 

Koka upp vattnet till polentan med vitlöksklyftor, kryddbukett, salt och hälften av smöret i en kastrull. Koka försiktigt cirka 10 minuter. Lyft bort vitlöken och kryddbuketten.

Vispa i polentan och koka på låg värme under ständig omrörning cirka 40 minuter, tills polentan är krämig. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda ner resten av smöret och parmesanen i polentan. Dela resten av ostarna i mindre bitar. Lägg upp polentan i fyra ugnssäkra formar och fördela osten ovanpå.

Servering: Ställ in formarna mitt i ugnen och ta ut dem när osten har smält lätt. Ringla över olivolja, dra några varv med pepparkvarnen och strö över espelettepeppar och timjan. Servera genast.

Du kanske även gillar