6 portioner
- 12 sardeller av bästa kvalitet
- 1/2 dl olivolja
- 6 silverlökar, skivade
- 3 vitlöksklyftor, skivade
- 5 kvistar timjan
- 50 g niçoiseoliver
- herbes de Provence
- nymald svartpeppar
- olivolja
Deg
- 1 dl vatten
- 10 g jäst
- 250 g (4 dl) vetemjöl
- 2 msk olivolja
- 1/2 dl mjölk
- 1 tsk salt
Lägg alla ingredienser till degen utom salt i en degblandare. Blanda på medelhastighet 6 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 6 minuter på högre hastighet. (Alternativt knåda degen 15 minuter, tillsätt saltet, knåda ytterligare 10 minuter.) Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa 1 1/2–2 timmar.
Hetta upp 1/2 dl olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och timjan. Sautera på medellåg värme 30–45 minuter, tills löken börjar karamelliseras. Tillsätt peppar. Ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 300 grader eller högsta möjliga värme.
Dela degen i sex lika delar och forma till jämna bollar. Tryck ut till tefatsstora centimetertjocka pizzabottnar.
Smörj en plåt med olivolja. Täck pizzabottnarna med plastfolie och låt vila cirka 20 minuter.
Fördela löken på pizzorna. Arrangera sardeller och oliver. Ringla över lite olivolja. Baka pizzorna mitt i ugnen 6–8 minuter, eller tills degen fått fin färg.
Servering: Lägg upp pizzorna på fat. Strö över herbes de Provence och ringla över lite olivolja.
Ur kokboken PROVENCE
Linus Ahlstedt, Mikael Gröndal, Jesper Kling
Natur&Kultur