Hoppa till innehållet

Pissaladière

6 portioner

  • 12 sardeller av bästa kvalitet
  • 1/2 dl olivolja
  • 6 silverlökar, skivade
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • 5 kvistar timjan
  • 50 g niçoiseoliver
  • herbes de Provence
  • nymald svartpeppar
  • olivolja


Deg

  • 1 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 250 g (4 dl) vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Lägg alla ingredienser till degen utom salt i en degblandare. Blanda på medelhastighet 6 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 6 minuter på högre hastighet. (Alternativt knåda degen 15 minuter, tillsätt saltet, knåda ytterligare 10 minuter.) Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa 1 1/2–2 timmar.

Hetta upp 1/2 dl olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och timjan. Sautera på medellåg värme 30–45 minuter, tills löken börjar karamelliseras. Tillsätt peppar. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 300 grader eller högsta möjliga värme.

Dela degen i sex lika delar och forma till jämna bollar. Tryck ut till tefatsstora centimetertjocka pizzabottnar.

Smörj en plåt med olivolja. Täck pizzabottnarna med plastfolie och låt vila cirka 20 minuter.

Fördela löken på pizzorna. Arrangera sardeller och oliver. Ringla över lite olivolja. Baka pizzorna mitt i ugnen 6–8 minuter, eller tills degen fått fin färg.

Servering: Lägg upp pizzorna på fat. Strö över herbes de Provence och ringla över lite olivolja.


Ur kokboken PROVENCE

Linus Ahlstedt, Mikael Gröndal, Jesper Kling

Natur&Kultur

Recept pissaladiere


Du kanske även gillar