Pasta med broccoli och pecorino
En enkel, snyggt grön och riktigt god pastarätt. Mixa en femtedel av broccolin för att såsen ska bli extra krämig. Snåla inte med chili och vitlök.
4 portioner
- 600 g broccoli eller romanesco
- 5 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 thaichili eller mer om du gillar hetta, finhackade
- ⅓ dl olivolja
- 80 g pecorino, finriven
- salt
- 500 g torkad pasta (helst paccheri eller mezze maniche)
Ur boken Pasta Wizard av Oskar Montano (Natur & Kultur)
- Skär bort den grova nedersta delen på stammen och skiva resten av stammen tunt. Dela broccolin i buketter och skär i 2 cm stora bitar. Koka broccolin i välsaltat vatten cirka 10 minuter tills den är helt mjuk. Spara kokvattnet och koka pastan i detta.
- Stek vitlök och chili i olivolja i en stor panna på medelvärme. Tillsätt broccolin och mosa sönder den lite med gaffel. Fräs cirka 5 minuter. Smaka av med salt. Ta ett par slevar broccoli, mixa slätt och lägg tillbaka i pannan. Häll i lite pastavatten så att såsen blir krämig.
- Koka pasta 1–2 minuter kortare tid än vanligt. Tillsätt pastan i pannan och rör runt. Tillsätt mer pastavatten om det behövs.
- Lägg upp på tallrikar och avsluta med lite olivolja och en näve pecorino.