Hoppa till innehållet

Palak paneer

Många indiska maträtter kräver sin tid, men den grädd- och spenatstuvade färskosten, paneer, går snabbt. Servera gärna med färsk hackad koriander (om du gillar kryddan). Chapati eller naan passar fint till.

 



 

4 portioner

  • 400 g paneer, ½ tsk gurkmeja, salt, peppar
  • Korianderpasta: 1 dl färsk koriander, 1 grön chili, 1 tsk riven ingefära, juice från ½ lime, 1 indiskt lagerblad, ½ tsk senapsfrön, olja, salt
  • 1 rödlök + 1 gul lök, skivade
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk riven ingefära
  • 2 indiska lagerblad (kan uteslutas)
  • 1 tsk vardera av senapsfrön, chilipulver, paprikapulver, grovkornig senap, malen spiskummin
  • ½ tsk vardera av garam masala, malen koriander och gurkmeja
  • 2 hackade tomater
  • 10 delade körsbärstomater
  • 2½ dl grädde, ev 1 dl vatten
  • 3 dl fryst bladspenat
  • olja, koriander, salt

Ur boken Currymamman av Malin Mendel (Norstedts)

  1. Dela färskosten i bitar, salta och peppra. Ställ åt sidan.
  2. Hacka och mortla alla ingredienser till korianderpastan till en slät pasta.  
  3. Fräs löken mjuk. Tillsätt vitlök och ingefära, stek tills löken är väl brynt. Tillsätt alla torra kryddor, fräs någon minut. Tillsätt tomaterna, stek någon minut. Tillsätt korianderpasta, senap och  grädde. Späd med vatten vid behov. Tillsätt den urkramade tinade spenaten. Låt puttra kort på svag värme någon minut. Smaka av med salt.  
  4. Hetta upp rapsolja i en stekpanna, tillsätt ½ tsk gurkmeja och rör runt. Tillsätt osten och stek tills den är frasig. Vänd ner osten i grytan.

Du kanske även gillar