Okonomiyaki – japansk kålpannkaka
”Det lät tråkigt men blev supergott!” utbrast en deltagare på min matlagningskurs en gång. Och jag håller med! Det är helt otroligt att vatten, ägg och kål med lite enkel handpåläggning kan bli så bra. Gjord på nolltid på spisen dessutom. Om du gillar kött kan du strimla och steka sidfläsk eller biff att toppa med. Men det är inget som krävs rent näringsmässigt – den här rätten är fulländad som den är.
Ur boken Maxa Mer näring för pengarna
Sara Ask
Norstedts
1–2 PORTIONER
5 dl finstrimlad vitkål, spetskål
eller grönkål (ca 175 g)
1 liten gul lök
rapsolja att steka i
0,75 dl grahams- eller vetemjöl
0,5 dl vatten
2 ägg
1 msk japansk sojasås
en nypa peppar
Gott till: finhackad purjolök eller salladslök
srirachasås
majonnäs
2 msk sesamfrön
Skalade eller oskalade sesamfrön? Sesamfrön finns att köpa både skalade och oskalade. De oskalade innehåller mer näring på pappret, men näringen i de skalade är mer tillgänglig eftersom den inte är innesluten av något skal. Oskalade sesamfrön behöver krossas, mixas eller tuggas för att kroppen ska kunna ta upp näringen.
GÖR SÅ HÄR:
1. Strimla kålen fint och skiva löken tunt. Fräs löken i olja i en stekpanna så att den mjuknar utan att ta färg. Lägg i kålen, höj temperaturen något och blanda.
2. Häll mjölet i en bunke. Häll i vattnet, knäck i ett ägg i taget och vispa till en slät smet. Tillsätt sojasås och peppar. Häll smeten över lök- och kålblandningen.
3. Låt gå på medelvärme ca 5 minuter så att smeten stelnar. Vänd på pannkakan (till exempel med hjälp av en tallrik) och stek ytterligare några minuter.
4. Servera med purjolök, srirachasås och majonnäs samt med sesamfrön, gärna rostade några minuter i en torr stekpanna för mer smak. Rör om och titta hela tiden så att de inte bränns vid, det går blixtsnabbt!
TIPS! Om ni är flera som ska äta går det bra att trippla receptet och grädda som en ugnspannkaka i stället. Ca 25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader i så fall (200 grader varmluft).