Nudelsallad med musslor
En enkel och fräsch sallad. Kan serveras både varm och kall.
Ur boken
Blåmusslor. En kokbok för framtiden
Tintin André
Ordfront förlag
Ingredienser 4 personer
1 nät blåmusslor (1 kg)
1 röd thaichili
1 schalottenlök
1 liten rödlök
2 salladslökar
2 selleristjälkar
1 kruka koriander
½ dl torrostade jordnötter
300 g glasnudlar
1 lime, saften
Dressing
2 msk rivet eller mortlat palmsocker
1 lime, saften
1 ½ msk fisksås
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda alla ingredienser till dressingen i en skål.
2. Skölj musslorna i kallt vatten, kontrollera att de är stängda och ta bort skägget om det finns kvar.
3. Hetta upp en rymlig, tjockbottnad gryta/kastrull. Lägg i musslorna och låt dem koka i egen vätska under lock på högsta värme tills de öppnat sig (det går på ett par minuter) – skaka om då och då. Ställ åt sidan.
4. Dela chilifrukten och skrapa ur kärnorna. Skala löken. Skiva chili, lök, salladslök och selleri fint. Hacka koriander och jordnötter grovt.
5. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Lägg dem sedan i ett durkslag och skölj dem snabbt i kallt vatten.
6. Vänd ner nudlar, lök, chili och hälften av jordnötterna och koriandern i salladsskålen. Tillsätt musslorna, med eller utan skal. Blanda ner dressingen.
7. Toppa med resterande koriander och jordnötter och pressa över limen.