Mexikanska musseltostadas
De populära frasiga tortillabröden har sitt ursprung hos mexikanska urfolk som tillagade tortillan över öppen eld tills den blev hård och frasig och intog den tillsammans med bönor och chili. Hittar du inte färdiga tostadas kan du göra egna genom att fritera små, mjuka majstortillas i olja tills de är frasiga och gyllene och sedan låta dem rinna av på hushållspapper.
Ur boken Blåmusslor En kokbok för framtiden
Tintin André
Ordfront förlag
DU BEHÖVER (4 personer)
- 1 nät blåmusslor (1 kg)
- 2 avokador
- ½ kruka koriander
- 1 påse tostadas (12 st)
- picklad rödlök att toppa med
- 1 ½ lime
- Chipotlemajonnäs
- 1 dl majonnäs
- 2 rågade tsk chipotlepasta
- Pico de gallo
- 200 g piccolinitomater
- 1 färsk jalapeño
- 1 liten silverlök
- ½ kruka koriander (3 msk)
- ½ lime
- havssalt
PICKLAD RÖDLÖK
- 2–3 rödlökar
- 1 dl ättiksprit 12 %
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Picklad rödlök:Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna. Skala och skiva löken tunt och lägg den i en glasburk med tättslutande lock. Häll på den svala lagen och låt stå tills den kallnat helt. Håller ett par veckor i kylen.
2. Börja med pico de gallon: Kärna ur tomaterna. Finhacka och blanda tomat, jalapeño, lök och koriander. Smaka av med salt och lime.
3. Blanda chipotlepastan med majonnäsen.
4. Tärna avokadorna och hacka koriandern.
5. Skölj musslorna i kallt vatten, kontrollera att de är stängda och ta bort skägget om det finns kvar.
6. Hetta upp en rymlig, tjockbottnad gryta/kastrull. Lägg i musslorna och låt dem koka i egen vätska under lock på högsta värme tills de öppnat sig (det går på ett par minuter) – skaka om då och då. Ställ åt sidan och låt svalna en aning innan du plockar musslorna ur skalen.
7. Bred ett tunt lager chipotlemajonnäs på varje tostada.
8. Fördela pico de gallo, avokado och musslor på varje tostada.
9. Toppa med picklad rödlök, strö över hackad koriander och pressa över lime.