Marockansk sallad med zucchini och granatäppelsirap
Efter ett besök på en vegetarisk restaurang i Marrakech kom denna favoritsallad till. Där är man mästare på att använda sig av råvaror som är solmogna i säsong. Jag hoppas receptet ska ge er en upplevelse av allt det goda från Marocko.
4 portioner
- 2 dl matvete
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk salt
- 2 zucchini, medelstora, gula eller gröna
- 250 g cocktailtomater
- 1 dl tjock yoghurt
- 2–3 msk olivolja
- flingsalt och svartpeppar
- 2 msk granatäppelsirap
- 2 msk grovhackad mynta
- 50 g rostad mandel, grovhackad, eller solroskärnor
Ur boken Vardagsvego av Maria Zihammou (Semic)
- Koka matvetet enligt beskrivningen på förpackningen och tillsätt gurkmeja och salt i kokvattnet.
- Skär zucchini i tunna skivor med en mandolin eller vass kniv. Dela tomaterna i mindre bitar.
- Lägg upp matvete i en skål och toppa med zucchini, tomater och tjock yoghurt.
- Ringla över olivolja och krydda med lite flingsalt och peppar. Ringla över granatäppelsirap och toppa med hackad mynta och hackad och rostad mandel.