Hoppa till innehållet

Marockansk gryta med couscous & citrussallad

TILL SERVERING

Citrussallad bestående av några citrusfrukter du gillar, gärna olika. Filea så du får hinnfria klyftor, servera som tillbehör.

Rör ihop en syrlig sås av naturell matyoghurt, lite färskpressad citron och citronzest. Ringla över en god olivolja och ställ i kylen.

Ur boken Kraften i maten, recept som kan öka ditt skydd mot cancer av Anna Ottosson (Bonnier Fakta).

4 PORTIONER

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 1 zucchini
  • 2 msk rapsolja
  • 2 förpackningar skalade hela tomater à 400 g
  • 5 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja, malen
  • 2 tsk spiskummin, malen
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk torkad mynta
  • 2 tsk salt
  • 1 paket kokta kikärtor (380 g, 230 g avrunnen vikt)

COUSCOUS

  • 4 dl couscous
  • 4 dl vatten
  • ½ tsk gurkmeja, malen
  • ½ dl sötmandel
  • 1 dl hackad färsk mynta + några blad till garnering
  • 1 dl russin

KALL YOGHURTSÅS

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 citron (zest och juice)
  • 1 dl olivolja

Skala och hacka lök och vitlök till grytan. Skala morötter och skölj zucchini. Skär i bitar. Fräs grönsakerna i olja i några minuter. Tillsätt tomaterna och vatten. Koka upp och sänk värmen, låt sjuda. Hacka persiljan och släng ner i grytan. Spara gärna några blad till garnering.

Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung och mynta. Smaka av med salt. Låt puttra i 10 minuter. Skölj kikärtorna och rör ner dem i grytan.

Sänk värmen och låt småputtra under lock i ytterligare cirka 10 minuter. Under tiden tillagar du couscousen enligt paketets instruktioner. Smaksätt sedan med gurkmeja. Hacka mandel och mynta och blanda ner tillsammans med russin.

Servera grytan med couscous, kall yoghurtsås och citrussallad.

Du kanske även gillar