
Lagad lök – bra start på mycket
Konfiterad lök är en lysande smaksättare. Testa i vilken gryta, soppa eller sås som helst. Eller så gör du helt enkelt en vidunderligt god löksoppa i ett nafs! Gör som Mathias Dahlgren, gör en större sats och förvara i kylen. Redo att ta fram när du behöver den som bäst.

En rejäl sats
- 2 kg schalottenlök eller gul lök, skalad
- 1 msk salt
- 2 msk strösocker
- 1 tsk torkad timjan
- 4 torkade lagerblad
- ekologisk varmpressad rapsolja
Ur boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär löken i grova bitar och lägg i en bunke med salt, socker, timjan och lagerblad.
- Arbeta runt löken med händerna så att kryddorna fördelas jämnt.
- Lägg den kryddade löken i en ugnsfast form och täck den med olja. Sätt in formen i ugnen och sänk värmen till 100 grader.
- Mjukbaka sedan löken – rör om då och då – tills den är karamelliserad och gyllenfärgad, det tar några timmar.
- Häll upp löken och oljan i en burk med lock och förvara i kylen.