Hoppa till innehållet

Lagad lök – bra start på mycket

Konfiterad lök är en lysande smaksättare. Testa i vilken gryta, soppa eller sås som helst. Eller så gör du helt enkelt en vidunderligt god löksoppa i ett nafs! Gör som Mathias Dahlgren, gör en större sats och förvara i kylen. Redo att ta fram när du behöver den som bäst.

 

 



 

En rejäl sats

  • 2 kg schalottenlök eller gul lök, skalad
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 torkade lagerblad
  • ekologisk varmpressad rapsolja

Ur boken Kokbok för grå dagar av Mathias Dahlgren (Bonnier Fakta)

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Skär löken i grova bitar och lägg i en bunke med salt, socker, timjan och lagerblad.  
  3. Arbeta runt löken med händerna så att kryddorna fördelas jämnt. 
  4. Lägg den kryddade löken i en ugnsfast form och täck den med olja. Sätt in formen i ugnen och sänk värmen till 100 grader. 
  5. Mjukbaka sedan löken – rör om då och då – tills den är karamelliserad och gyllenfärgad, det tar några timmar. 
  6. Häll upp löken och oljan i en burk med lock och förvara i kylen.

Du kanske även gillar