Köttfärssås – på linser
Det finns många olika sätt att göra vegetarisk köttfärssås på, och detta är ett av dem som är både supergott och hälsosamt. Svamp, soltorkad tomat och soja ger extra smak och linser både mättar och ger ett bra tuggmotstånd.
4 portioner
- 1 gul lök
- 1 morot
- 4 champinjoner
- 50 g soltorkade tomater i olja
- 200 g okokta belugalinser (gröna linser fungerar också)
- 1 ½ msk + 1 msk grönsaksfond
- 2 vitlöksklyftor
- 2 tsk torkad timjan
- 3 lagerblad
- 1 burk krossade tomater, à 400 g
- 1 msk japansk soja
- 4 dl vatten
- salt och svartpeppar
- 1 msk olivolja, till stekning
Till servering:
- 500 g spagetti
- ev. 1 dl cashewnötsparmesan
Ur boken Jävligt god vegomat! av Gustav Johansson (Bonnier fakta)
- Skala löken och moroten. Hacka löken och riv moroten och champinjonerna grovt på rivjärn. Finhacka de soltorkade tomaterna.
- Skölj linserna och koka dem al dente i vatten smaksatt med 1 ½ matsked grönsaksfond.
- Fräs grönsakerna mjuka i olivolja i en stor gryta. Stek tills de får lite färg och det börjar dofta gott.
- Skala och finhacka vitlöken. Rör ner den tillsammans med timjan och lagerblad i grytan. Stek i någon minut så att vitlöken mjuknar.
- Tillsätt krossade tomater, soja, 1 matsked grönsaksfond, vatten och peppar och rör om. Låt koka utan lock i 20 minuter.
- Häll av kokvattnet när linserna är färdigkokta och rör ner dem i tomatsåsen. Låt koka upp och koka i cirka 5 minuter så att alla smaker blandas. Smaka av och justera sältan och kryddningen om det behövs. Servera med nykokt pasta och toppa gärna med Cashewnötsparmesan.